Merre leng a kábelfont?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A kábel könnyen megjátszható, ebben az egyenletben nincs sok ismeretlen.

Másfél éve vették a kábelt, mint a cukrot. Akkor a Bank of England (BoE) inflációs riportja azt sugallta, hogy az addig vártnál jóval előbb, vagyis 2016 második féléve helyett, már 2014 végén, vagy 2015 első felében sor kerülhet a kamatemelésre. Ez a várakozás hamar dugába dőlt, ám most újból a brit inflációra figyel a piac, s arra, vajon előre hozzák-e a kamatemelést?  

A jó öreg kábel

A GBP/USD devizapár a transzatlanti távíró kábel lefektetésének köszönheti létét. 1858-tól jött létre a London és New York közti távírókapcsolat, ami lehetővé tette a két deviza keresztárfolyamának folyamatos jegyzését. Az első rátát 1866 augusztusában publikálta a The Times. A tőzsdei szlengben ez a devizapár a "kábel" nevet kapta.

Mikor érik el az inflációs célt?

Az inflációs cél elérését most 2017 második felére várja a BoE, de elképzelhető, hogy ezt a céldátumot előre hozzák 2016-ra, ami azt jelentené, hogy a kamatemelésre is a korábban vártnál hamarabb kerülhet sor - mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Hozzátéve: a legoptimistább forgatókönyv szerint idén novemberben, a realistább szcenárió szerint pedig jövő márciusban emelhet kamatot a BoE.

Az idei inflációs prognózis 0.6, a jövő évi 1.6, a 2017-es pedig 2.1 százalék. És elképzelhető, hogy az idei és a jövő évi prognózist feljebb húzzák. Márpedig a reálhozam romlása előcsalogathatná az eladókat a kötvénypiacon.

Mozgóátlagok között leng a kábel

Emlékezhetünk még - folytatta, hogy másfél évvel ezelőtt mennyire árazta a korábbi kamatemelést a piac, s akkor a kábel az 1.49-1.50-es szintekről 1.72-ig emelkedett. Nos, utána az egész tavalyi év a font visszagyengüléséről szólt.

Most 1.54 körül mozog a kurzus, s lényegében félúton van a 100 napos és a 200 napos mozgóátlag között.

Amennyiben felfelé húznák az inflációs várakozást, akkor 1.5530-nál a 200 napos mozgóátlagot tesztelné az árfolyam, s áttörés esetén az 1.58 és az 1.60-as ellenállások kerülnének képbe.

Ellenben, ha minden marad a régiben, akkor a kurzus a 100 napos mozgóátlagnál húzódó 1.5170-es támaszt tesztelheti újra, amely jó ideje tartja magát.