Mikor menti a forintot a jegybank?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Lassan kifogy a forintból a szusz. Kérdés, hogy az MNB mikor lép valamit? Esetleg a 320-as euró fölé tolja a komfortzónáját?

Lassan megkezdődnek a latolgatások, hogy 320 forint fölé emelkedik az euró árfolyama, vagy a jegybank beavatkozik, s a forint érdekében interveniál?

Érik az intervenció?

Tegnap ismét gyengültek a feltörekvő piaci devizák, a török líra új mélypontot ért el az euróval és a dollárral szemben is, az argentin peso és a dél-afrikai rand is veszített értékéből – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Hozzátette: a forint piacán is mérsékelt eladói nyomás volt tapasztalható, ezzel elérhető közelségbe került a 318-as ellenállási szint.

Mint mondta, továbbra is arra számítanak, hogy a szint közelében megtorpan a mozgás, azonban amennyiben folytatódik a tőkekiáramlás a feltörekvő országokból, nem lesz könnyű megállítani a folyamatot.

A jegybank egyelőre nem reagált a forint jelentős gyengülésére, de az Equilor várakozásai szerint a 318-as szint közelében sor kerülhet valamilyen beavatkozásra.

Vége szakadhat a sávozásnak

A technikai adottságok mellett a fundamentumokról sem árt azért elfeledkezni – hívta fel a figyelmet Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője. Mondván, előfordulhat, hogy lassan vége szakad az évek óta tartó, alacsony volatilitással járó sávozásnak.

Bár a választások nem jelentettek nagy változást a forintnál, de az MNB háza tájáról jöttek érdekes hírek, főleg a hitelezés felpörgetésével kapcsolatban. Ezek a kamatpályára vonatozóan már némi jelentéstartalommal bírhatnak, megerősíthetik azt, hogy a kamatszint vélhetően sokáig alacsony maradhat.

Miközben a kötvényhozamok azért szépem emelkednek a fejlődő piacokon. Nos, növekvő hozamkörnyezetben tartani a kamatokat a forint gyengülésével is járhat, legalábbis elméletileg.

Idővel 320 fölé lendülhet

Arra is emlékeztetett a KBC elemzője, hogy a fogyasztás beindulásával elolvadhatnak a forintot eddig erősítő tényezők. Nem arról van szó, hogy látványos hiány lenne rövid időn belül, de az eddigi pluszt jelentő tényező gyengülhet.

Ráadásul, az EU-s támogatások terén sem feltétlenül kell az előző évekhez hasonló mennyiséget várni a következő időszakban, ezek szintén a forintot gyengíthetik. Igaz, inkább csak hosszú távon.

Szerinte, nem kizárt, hogy 320 forint fölé lendül az euró árfolyama, ám ehhez még idő kell, s a technikai ellenállásokról sem szabad elfeledkezni.

XTB az ESMA szabályozásáról

Az európai Forex piac rendkívül fontos kihívásokkal fog szembenézni a 2018-as...

Személyes pénzügyek, hitel, öngondoskodás

4,144 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget értek el.

A meghirdetett mennyiségnél 6,5 milliárd forinttal nagyobb az összeg.

Szabálytalan műveletek miatt 4,9 milliárd dolláros a bírság.

ARC

Életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Sergio Marchionne, a Fiat...

Mike Manleyt választották a Fiat Chrysler élére.

Deviza

Nagyot gyengült a forint pénteken a főbb devizákkal szemben.

Öt nullát vágnak le a venezuelai pénznem, a bolivár végéről.

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

A kiberbűnözők az elmúlt évben 21 ezer ether kriptovalutát kerestek.

Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hoztak létre.

Ezt olvasta már?

Lesújtott a Koronára a nemzeti bank »