Mikor menti a forintot a jegybank?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Lassan kifogy a forintból a szusz. Kérdés, hogy az MNB mikor lép valamit? Esetleg a 320-as euró fölé tolja a komfortzónáját?

Lassan megkezdődnek a latolgatások, hogy 320 forint fölé emelkedik az euró árfolyama, vagy a jegybank beavatkozik, s a forint érdekében interveniál?

Érik az intervenció?

Tegnap ismét gyengültek a feltörekvő piaci devizák, a török líra új mélypontot ért el az euróval és a dollárral szemben is, az argentin peso és a dél-afrikai rand is veszített értékéből – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Hozzátette: a forint piacán is mérsékelt eladói nyomás volt tapasztalható, ezzel elérhető közelségbe került a 318-as ellenállási szint.

Mint mondta, továbbra is arra számítanak, hogy a szint közelében megtorpan a mozgás, azonban amennyiben folytatódik a tőkekiáramlás a feltörekvő országokból, nem lesz könnyű megállítani a folyamatot.

A jegybank egyelőre nem reagált a forint jelentős gyengülésére, de az Equilor várakozásai szerint a 318-as szint közelében sor kerülhet valamilyen beavatkozásra.

Vége szakadhat a sávozásnak

A technikai adottságok mellett a fundamentumokról sem árt azért elfeledkezni – hívta fel a figyelmet Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője. Mondván, előfordulhat, hogy lassan vége szakad az évek óta tartó, alacsony volatilitással járó sávozásnak.

Bár a választások nem jelentettek nagy változást a forintnál, de az MNB háza tájáról jöttek érdekes hírek, főleg a hitelezés felpörgetésével kapcsolatban. Ezek a kamatpályára vonatozóan már némi jelentéstartalommal bírhatnak, megerősíthetik azt, hogy a kamatszint vélhetően sokáig alacsony maradhat.

Miközben a kötvényhozamok azért szépem emelkednek a fejlődő piacokon. Nos, növekvő hozamkörnyezetben tartani a kamatokat a forint gyengülésével is járhat, legalábbis elméletileg.

Idővel 320 fölé lendülhet

Arra is emlékeztetett a KBC elemzője, hogy a fogyasztás beindulásával elolvadhatnak a forintot eddig erősítő tényezők. Nem arról van szó, hogy látványos hiány lenne rövid időn belül, de az eddigi pluszt jelentő tényező gyengülhet.

Ráadásul, az EU-s támogatások terén sem feltétlenül kell az előző évekhez hasonló mennyiséget várni a következő időszakban, ezek szintén a forintot gyengíthetik. Igaz, inkább csak hosszú távon.

Szerinte, nem kizárt, hogy 320 forint fölé lendül az euró árfolyama, ám ehhez még idő kell, s a technikai ellenállásokról sem szabad elfeledkezni.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Pallas Athéné se gondolta, bankké lesz a palota »