Mire lehet számítani a Fed ülése után?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Erősödött a dollár a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon hétfőn, a befektetők az árfolyamok nagyobb kilengéseire számítanak a hét közepére beütemezett amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntő ülése előtt.

Piaci várakozások szerint a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) kedden kezdődő kétnapos ülésén nem emel kamatot és jelezni fogja a monetáris politika szigorításának felfüggesztését, illetve elismeri, hogy erősödtek az amerikai gazdaság növekedését fenyegető kockázatok. Ez valószínűleg gyengíti a dollárt, amelynek értéke december vége óta 1 százalékkal csökkent azután, hogy a tavaly végrehajtott négy kamatemelés eredményeként jócskán erősödött.

Mindazonáltal hétfőn vásárolták a dollárt, mint a válságok idején biztos menedéket jelentő devizát, a kereskedők nyugtalanul várják a híreket az amerikai-kínai tárgyalásokról, hogy lássák, a világ két legnagyobb gazdaságának sikerül-e kompromisszumra jutnia a kereskedelmi vitákban.

Hétfő délelőtt a hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,10 százalékos pluszban, 95,89 ponton állt, miután pénteken 0,84 százalékos mínuszban, 95,79 ponton zárta a kereskedést. Az euró kissé gyengült a dollárhoz képest, de napi mélypontján 1,14 dollár alatt is állt a közös európai fizetőeszköz árfolyama.

A Kínán kívüli (offshore) piacon viszont a dollár 0,1 százalékkal gyengült a jüanhoz képest, aminek következményeként az ausztrál dollár felpattant, 0,18 százalékkal erősödött az amerikai dollárhoz képest.

"A dollár árfolyamában a fő csapás továbbra is lefelé vezet, a piacok a FOMC e heti ülésétől várják az iránymutatást" - vélte Sim Moh Siong, a Bank of Singapore, vezető ázsiai magánbank devizapiaci elemzője, aki szerint a Fed a nagy valószínűséggel nem emel kamatot idén tekintettel a világgazdasági helyzetre.

A Federal Reserve 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Emelkedtek a mutatók az ázsiai piacon »