Mire vár még a dollár?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Halálra unnánk magunkat a dollárpiacon, ha nem nyilatkozgatnának a Fed-bankárok.

Napok óta unottan üldögél a 30 napos és az 50 napos mozgóátlagokon az euró-dollár. A volatilitás elenyésző. Még szerencse, hogy az idei évben szavazó Fed jegybankárok szórakoztatják a piacot.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Prociklikus költségvetés konjunktúra idején

Alapvetően centrista az idei évben szavazó Lael Brainard Fed-bankár, aki Washingtonban, egy pénzügyi fórumon azt találta mondani, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedését a globális gazdaság fellendülése és a kedvező pénzügyi kondíciók is támogatják. Szerinte a munkaerő piaci folyamatok kedvezőek, s ebben nem is várható változás a közeljövőben.

Beszédében arra is kitért – emelik ki az Equilor elemzői, hogy a múltban kevés alkalommal volt prociklikus költségvetési intézkedéscsomag gazdasági fellendülés idején, emiatt nehéz a kilátásokat prognosztizálni. Ám ezen időszakokban általában az infláció emelkedik, és fokozódnak a társadalomban a pénzügyi egyenlőtlenségek.

Munkaerőhiány duzzasztja a kamatot?

Egy másik, idén szintén szavazó jegybankár, Loretta Mester szerint a kamatszint fokozatos emelése segít fenntartani a gazdasági növekedést, kiegyensúlyozni a kockázatokat, s a jegybankot segíteni a céljai elérésében.

Mester nem számít az infláció meredek emelkedésére, a cél lassan lesz elérhető. A munkaerő piaci folyamatokra kitérve pedig kiemelte, hogy a munkanélküliségi ráta gyors csökkenése miatt már meghaladták a teljes foglalkoztatottság szintjét, emiatt a munkaerőhiány adott régiókban, illetve szektorokban már most is problémát okoz, ez is szükségessé teszi a kamatszint emelését.

Még él a zászló alakzat

Az elmúlt napokban a 30 és az 50 napos mozgóátlagra ült az euró-dollár árfolyama és meglehetősen alacsony napon belüli volatilitás mellett zajlik a kereskedés – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: az indikátorok nem igazán mutatják meg a rövid távú, várható irányt, így érdemes megvárni, míg ebből a szűk kereskedési sávból kilép a jegyzés.

Szerinte, a korábban felvázolt zászló alakzat továbbra is él: a felső szár 1,2430-ra tehető. Ennek szignifikáns áttörése adna erőteljes vételi jelzést. Alul pedig 1,2160-nál húzódik az első komolyabb támasz, mely a korábbi emelkedő hullámra mért, 61,8 százalékos Fibo-szint.

Ezt olvasta már?

Nagyot esett a Richter 7000 forint közeléből »