Mozgalmas hete volt a devizapiacnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul hagyta a kamatokat. A fő refinanszírozási ráta 0 százalék maradt, a betéti ráta pedig 0,4 százalékkal csökkent. Az amerikai központi bank (Fed) 25 bázisponttal emelte a kamatokat az 1,25-1,50 százalékos sávba. Az ipari termelési index októberben 1,2 százalékkal növekedett, ez 7,6 százalékos emelkedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest - írja heti devizapiaci elemzésében az AKENTA CZ.

A dollár irányította a heti történéseket

A forint a héten gyengélkedett az euróval szemben, így hétfő délután majdnem a 315 forint/euró árfolyam szintig csúszott. Csütörtökre a kereskedelem ismét visszatért a hét elején mért értékekhez, azaz a 314 forint/euró árfolyamra.

A forint/dollár árfolyam alakulását jelentősen befolyásolták az euró/dollár körüli fejlemények. Szerda délutánra a forint árfolyama a 268 forint/dollár értékre csökkent, azonban a Fed ülésének (és a dollár főbb piacokon történő gyengülésének) köszönhetően az erősebb értékek felé tolódott, csütörtök délután 265,5 forint/dollár árfolyamon jegyezték. 

2018 komoly változásokat hozhat az USA-nak

A Fed Kormányzótanácsa szerdán - a kamatemelésen kívül - a várható gazdasági növekedést is előrevetítette 2018-ra, a következő év folyamán továbbra is 3 kamatemelési körrel számol. A kamatemelés jelenlegi előrejelzése azonban nem bír igazán számottevő jelentőséggel, mert a következő évben a Kormányzótanács két új tagot választ, mégpedig vezető pozíciókba.

Janet Yellen elnök és Stanley Fisher alelnök is befejezi pályafutását, a Fed vezetője pedig a legnagyobb valószínűséggel Jerome Powell lesz. Az új felállás akár változást is jelenthet a monetáris politikában, annak szigorításában.

„Makrogazdasági szempontból a valóság az, hogy a bérek növekedése az Egyesült Államokban viszonylag alacsony, továbbra sem elégséges az infláció támogatásához. 2018-ban éppen a gyengébb bérnövekedés és inflációs nyomás lesz a fő oka annak, hogy a Fed óvatos lesz a kamatemelésekkel, és nem emeli olyan dinamikusan őket, mint ahogyan állítja” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.  

Tartózkodik az Európai Központi Bank

Az EKB ülése a várakozások szerint zajlott le. A központi bank az idei év növekedési kilátásait - az euróövezet élénkülésének gyorsuló ütemét követve - 2,4 százalékra, a következő évben 2,3 százalékra, majd 2019-ben pedig 1,9 százalékra emelte.

Az EKB elnöke, Mario Draghi beszédében tartózkodó volt a monetáris politika szigorításával kapcsolatban. Ennek oka, hogy az ilyen kijelentések ürügyet jelenthetnek a befektetők számára az euró vásárlására, amelynek erősödése határozottan nem érdeke az EKB-nak, mivel „veszélyeztetheti" az infláció érzékeny fellendülését.

Ezt olvasta már?

Euró, 331 forint felett - ez a szint »