Mozgalmas hete volt a forintnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nézzük vissza az Akcenta elemzésében, hogyan szerepeltek a devizapiaci szereplők a múlthéten.

Mérsékelt mozgások a fő devizapárokon

A múlthét első felében a forint az euróval szemben lényegesebb változásokat nem mutatott. Hétfőn és kedden a kereskedés a 309,4-310,9 HUF/EUR sávban folyt. Szerdán a forint volatilitása növekedett. Kilengések kísérték az árfolyamot mindkét oldalon, és végül a forint veszteséggel zárta a napot. Csütörtökön a forint gyengébb értékeit korrigálta, és a napot 310,6 HUF/EUR szinten zárta.

A forint az amerikai dollárral szemben lényegesen nem változott, mivel a befektetők a Fed tárgyalásának eredményére vártak, ami az esti órákban folyt. A Fed az elvárásoknak megfelelően kamatait változatlanul hagyta, de a várakozásokkal ellentétben erősebb védelmi pozícióba helyezte magát. Ez okozta a dollár veszteségeit a főbb piacokon.

Ennek eredményét a forint is megérezte, ezért szerdán erősödött, majd csütörtökön nyereségeit még tovább bővítette. Csütörtök délután az árfolyam 274,5 HUF/USD volt, amely a forint legerősebb értéke az elmúlt hónapban.

Kevesebb lesz a kamatemelés a tervezettnél

Ezen a héten a befektetők figyelme az Amerikai Központi Bank (Fed) tárgyalására irányult, amely a szerdai sajtótájékoztatóval záródott le. A Fed kamatait változatlanul, 0,25-0,50 százalékon hagyta. J. Yellen a Fed kormányzójának kijelentése alapján idén két kamatemelésre lehet számítani.

„Jelentős fejleménynek tekinthetjük ezt a legutóbbi tárgyalás óta, mivel négy emelést is terveztek. A bank tartózkodó hozzáállásának több oka is van. Az első, amely a szempontunkból pozitív, hogy a Fed együtt akar működni a világ többi központi bankjával, amelyek sok esetben lazítják politikáikat” - említette az AKCENTA CZ elemzője.

J. Yellen szavai alapján az Egyesült Államokban a munkaerő-piaci helyzet javulása pozitív, de az infláció nem növekszik olyan tempóban, mint azt a Fed szeretné.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem veszik be a jüant a libra kosarába »