Nagyon labilis volt múlt héten a forint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nézzük, hogyan alakult a múlt hét a forint-dollár és a forint-euró páros szemszögéből.

A forintárfolyam az euróval szemben a múlt héten változékonyan alakult. A hét elején a hazai fizetőeszköz nyereséges volt, kedden elérte a 308,5 HUF/EUR szintet. Az erős értékét nem sokáig tartotta meg, és szerdán visszaállt a 310 HUF/EUR határra. Csütörtök ismét kedvezett a forintnak, így a 17 órai zárásnál 308,8 HUF/EUR volt az árfolyam.

Óvva intenek a negatív kamattól

A múlt hét első felében a dollárpáron a forint volatilitása alacsonyabb volt, a kereskedés a 285 HUF/USD határ közelében folyt. Szerdán a forint egészen 287 HUF/USD szintig gyengült, de csütörtökön megfordult a trend, és a forint kis nyereségeket szerzett. A csütörtöki kereskedés végén az árfolyam 282,6 HUF/USD volt. A héten az árfolyamok alakulását a fő devizapár fogja befolyásolni.

„Az euró nyomás alatt lesz a dollárral szemben, mivel közeledik a csütörtöki EKB tárgyalás. Az Európai Központi Banktól a monetáris feltételek további lazítását várják. Ez valószínűleg meg is fog történni, annak ellenére, hogy néhány tag óva intette a döntéshozókat” – mondta az AKCENTA CZ elemzője.

Ilyen döntéshozó például Coeure, aki rámutatott, hogy a negatív kamatok potenciális romlása jelentősen csökkentheti a pénzügyi szektor profitabilitását.

Előtérben az ipar

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bemutatta a kormány új ipari stratégiáját. Az ipart érintő szignifikáns támogatás célja, hogy Magyarország 2020-ban az egyik legerősebb iparilag fejlett ország legyen az EU-ban.

Hét területre fogja összpontosítani támogatását a kormány: az autógyártásra, a speciális gépiparra, az egészségügyre és a turizmusra, az élelmiszeriparra, a fegyvergyártásra, a távközlésre és a megújuló energiaforrások fejlesztésére. A stratégia célja a jelenlegi 23,5%-ról 30%-ra növelni az ipar részarányát a GDP-ben 2020-ig.  

Ezt olvasta már?

Azért 334 fprint felett maradt az euró ára »