Nagyon népszerű volt az MNB-tender

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Finomhangoló devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - közölte a jegybank honlapján.

A tájékoztatás szerint a finomhangoló FX-swap-tenderen 150 milliárd forint értékű ügyletet kötött az MNB a bankokkal. Az immár negyedik - forintlikviditást nyújtó - devizaswap tenderen a jegybank által felajánlott 650 millió euró (201 milliárd forint) pénzmennyiségre 1,36 milliárd euró (420 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok.

Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen nyolc bank vett részt. Figyelembe véve az október 24-ei tenderen allokált - így ezen a héten lejáró - 200 milliárd forintnyi ügyletet, illetve az egy héttel ezelőtt kihelyezett 200 milliárd forintot, a hétfői swaptender ügyleteivel a finomhangoló jegybanki swapok által biztosított 400 milliárd forintnyi bankrendszeri többletlikviditás 350 milliárd forintra csökken.

Az MNB Monetáris Tanácsa szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre.

A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Így az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - áll a közleményben.

Ezt olvasta már?

MNB: tovább nőtt a költségvetés finanszírozása »