Negatív rekordot döntött a forint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kereskedelmi mérleg márciusban 558 millió euró többlettel zárt. A fogyasztói árindex áprilisban 2,3 százalékkal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az ipari termelés indexe márciusban 2,4 százalékkal nőtt éves szinten.

Kétéves negatív rekord dőlt meg

Ezen a héten a forint a többi közép-európai valutához hasonlóan gyengülő tendenciát mutatott. Hétfőn a 313,8 HUF/EUR körüli árfolyamon kezdődött a kereskedés, szerdán 315,5 HUF/EUR szintig kúszott, ami a forint leggyengébb árfolyama 2016 közepe óta. Csütörtökön a közép-európai régióban tanúi lehettünk a piac korrekciójának, így a forint visszatért a 314 HUF/EUR szint közelébe. 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Nagyon hasonlóan alakult a forint-amerikai dollár devizapár árfolyama is;a forint hét elején a 262,7 HUF/USD szintről a 266,8 HUF/USD szintre gyengült, így elérte 5 hónapos mélypontját. Csütörtökön a forint fokozatosan ledolgozott a veszteségekből, és visszatért a 264,4 HUF/USD árfolyam szintre.

A fő devizapár (EUR/USD) esetében tovább erősödött a dollár az euróval szemben, ez a tendencia egyébként nagyobb szünetek nélkül már három hete tart. Szerdán a dollár elérte az 1,183 USD/EUR árfolyam határt, csütörtök késő délutánra nyereségéből kissé veszített, és a kereskedés visszatért az 1,19 USD/EUR szintre.

Gyorsul a fogyasztói infláció

A fogyasztói infláció áprilisban a márciusi 2,0 százalékról 2,3 százalékra gyorsult. A magasabb infláció minden bizonnyal jó hír az MNB számára, azonban továbbra is jóval a 3 százalékos inflációs cél alatt marad, így a jegybanknak továbbra sincs nyomós oka arra, hogy mérlegelje a monetáris politika szigorítását.

Pozitív kilátások, de csak 2018-ra

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idén a magyar gazdaság növekedési kilátásait 3,4 százalékról 3,8 százalékra javította, 2019-ben viszont 3 százalékra prognosztizálja a lassulást. Az EBRD szerint a növekedés fő motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, amelyet a gyorsan emelkedő, elkölthető jövedelmek húznak felfelé.

„A számos intézmény közül azonban továbbra is a magyar kormány előrejelzései a legoptimistábbak, miszerint az idei növekedés 4,3 százalékos lesz.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Ezt olvasta már?

Más-más fronton máshogy teljesített a forint »