Nem bírt az euróval a forint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Akcenta segítségével megnéztük, hogy teljesített a forint a héten.

Veszteségekkel zárta a hetet a forint

A forint az euróval szemben veszteséges volt a héten. Hétfőn a piac nyitásánál 311,8 HUF/EUR árfolyamon kezdett, később azonban a 313 HUF/EUR szintre esett. A következő napokban sem változott a helyzet, így csütörtökön a délutáni órákban lecsökkent a 315,1 HUF/EUR szintre.

A dollárral szemben alacsony volt a hazai fizetőeszköz változékonysága, kedden az árfolyam legyengült a 280,5 HUF/USD értékre. A nyugodt szerdai nap után csütörtökön a volatilitás emelkedett és a nap végét az árfolyam a 282,5 HUF/USD szinten zárta.

Kamatemelések a Fed részéről

A pénzügyi piacok számára a hét fő eseménye az Amerikai Központi Bank (Fed) ülésezése volt, amely eredményére a szerda esti órákban derült fény. A Fed a kamatait változatlanul hagyta. Az év végéig még egy kamatemelés várható, bár az előrejelzések négy ún. „hike” (=emelés) végrehajtását jósolták.

Ha a Fed úgy dönt, hogy még ebben az évben szigorítani fogja monetáris politikáját, akkor ez leghamarabb szeptemberben, legkésőbb decemberben megtörténik. A júliusi kamatnövelés valószínűsége a Fed szerdai bejelentése alapján lényegesen csökkent.

A Brexit által romlana hazánk gazdasága

Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból a magyar gazdaságot is érzékenyen érintené. A Brexit-nek köszönhetően a gazdaság növekedése éves viszonylatban 0,5 százalékkal lassulna. Varga ezen felül hozzátette, hogy a becslés meglehetősen pontos, tekintve, hogy Nagy-Britannia Magyarország tíz legfontosabb üzleti partnere közé tartozik, illetve az angol befektetések is lényegesek hazánkban.

A Brexit által kifejtett további hatásokat egyelőre nehéz megbecsülni. Az Egyesült Királyság lényegesen hozzájárul az EU költségvetéséhez, ezért kilépés esetén Magyarország jelentősen kevesebb pénzeszközhöz jutna, mint eddig.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »