Nem kell félnie Trumptól a dollárnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A pénzügyi piacokat a héten az amerikai elnökválasztás mozgatta. Kell jelentős változással számolnunk az elkövetkező napokban, teszi fel a kérdést az Akcenta elemzése.

Új elnök, változó dollár?

Ezen a héten valószínűleg nagyobb mozgások lesznek azokon a devizapárokon, ahol a dollár szerepel.

„Többhetes távlatokban gondolkodva nem valószínű, hogy az új elnök megválasztása nagymértékű hatást gyakorolna az amerikai dollárra. Hosszabb távon az lesz a döntő, hogy Donald Trump milyen gazdasági lépéseket fog tenni. Trump gazdasági programja egyelőre még rejtély” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Az eddig ismert gazdasági lépései: a társasági adó csökkentése, nagyobb befektetések az infrastruktúrába és a fegyvergyártási iparba. A kérdés az, hogy ezek a lépések ténylegesen végre lesznek-e hajtva, és ha igen, milyen mértékben.

Olvasta már? Még erősebb lett a dollár
A közvélemény "kiábrándultságát" csupán pár órán át tükrözték a pénzpiacok. Aztán a Clinton pozik bezárását követően általános vásárlási láz kezdődött a devizapiacon.

Mozgások és kilengések a forint árfolyamain

A forint árfolyama az euróval szemben a héten hullámzó volt. Egészen csütörtökig sikerült a forintnak megtartania erősebb értékeit, azonban a nap végére a közép-európai pénznemek (kivéve a cseh korona) nagy eladási nyomás alá kerültek, emiatt a forint lecsökkent a 308,8 HUF/EUR értékre.

A hét első felében a forint árfolyama az amerikai dollárral szemben viszonylag stabil volt, főleg a 276,5 HUF/USD szint közelében mozgott. Szerdán reggelre Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok új elnöke, a devizapiac azonnali reakciója az amerikai dollár gyengülése volt, így az árfolyam lecsökkent a 271,2 HUF/USD szintre.

Nem sokkal később ezeket a nagy kilengéseket a piacon korrigálták és a forint végül a 279 HUF/USD határon zárt. Csütörtökön a forint veszteségeit még tovább bővítette, végül a 284 HUF/USD szinten zárt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Fent is lent is járt a forint »