Nem kellene Olaszországnak kételkednie

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az olasz tisztségviselőknek fel kell hagyniuk az euró megkérdőjelezésével, és "le kell nyugodniuk" a költségvetési vitájukat illetően, mivel már így is károkat okoztak a vállalkozásoknak és háztartásoknak - mondta szombaton Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, az olasz jegybank korábbi kormányzója, egy sajtótájékoztatón a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves találkozóján Indonéziában.

Az olasz kormány és vezető uniós tisztségviselők között heves vita alakult ki a római kabinet azon terve miatt, hogy jövőre megháromszorozza a költségvetési hiányt, visszalépve attól a korábbi ígérettől, miszerint csökkentik azt. Az euróval kapcsolatos kijelentések valós károkat okoztak - jelentette ki az EKB elnöke, hozzátéve: ennek az az eredménye, hogy a háztartások és a vállalatok magasabb kamatokat fizetnek a hitelekért. Az olasz kötvényhozamok meredeken emelkedtek a hónapban, miután a kormánypártok egy magas rangú tagja azt mondta: Olaszország jobban járna saját valutával.

Később megismételte a kormány által gyakran hangoztatott álláspontot, amely szerint az euróövezetből való kilépés nem szerepel a kormány programjában, és nem is tervezik azt. A legelső teendő az, hogy megnyugszunk, azután pedig várunk a tényekre - fogalmazott Draghi, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy megvizsgálják a tényleges kiadási terveket, amelyek eltérhetnek a kormány által kommunikálttól.

Alberto Bagnai, az egyik kormánypárt, a Liga szenátora, a felsőház (szenátus) pénzügyi bizottságának vezetője azzal vágott vissza Draghinak, hogy inkább ő az, akinek le kellene nyugodnia, ahelyett, hogy felhívná a figyelmet olyan személyes vélemények, és nincsenek hatással az római kormány politikájára.

Ezt olvasta már?

Bezzeg már Bulgáriában is bevezetik az eurót »