Nem szaladt el a forint a múlt héten

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Májusban az átlagbérek 6 százalékkal, azaz 262,100 forintra növekedtek. Közben a német ZEW gazdasági indexe 19,2 pontról -6,8 pontra esett, ami 2012 novembere óta a legalacsonyabb érték. Emellett az Európai Központi Bank változatlanul hagyta az alapkamatokat - tudtuk meg az Akcenta elemzéséből.

Kisebb mozgások a forint árfolyamain

A múlt héten a forint/euró árfolyamon nem történt jelentős változás. A hét első felében a forint a 314,3 – 315,5 forint/euró sávban mozgott. Csütörtökre egy kicsit erősödött, végül a 313,8 forint/euró szinten zárt.

A forint a dollárral szemben a múlt hét kezdetén kissé erősödött, kedd délután azonban egy gyengülő trend hatására a 286,5 forint/dollár szintre süllyedt. Szerdán és csütörtökön a gyengülő tendencián javított, de a délutáni órákra így sem tudott a 285 forint/dollár szintről jelentősen elmozdulni.

Az EKB alacsonyan tartja az alapkamatot
Az EKB a vártnak megfelelően nem változtatott jelenlegi monetáris politikáján, valamint az alapkamaton sem. A bank legutóbbi ülésén a kormányzótanács ismét kijelentette, hogy az alapkamatnak az elkövetkezendő időszakban a mostani, vagy ettől alacsonyabb értékeken kell, hogy maradjon. A kvantitatív lazítás (aktívák vásárlása a kereskedelmi bankoktól) tervezett vége 2017 márciusában lesz.

Hosszú távú lesz az árszínvonal növekedése

Az EKB elnöke, Mario Draghi szerint a gazdasági fellendülés az euróövezetben tovább folytatódik, a GDP növekedésével emelkedik a belföldi kereslet is. Az inflációval kapcsolatban Draghi azt nyilatkozta, hogy az elkövetkezendő hónapokban várhatóan továbbra is alacsony szinten marad, és az árszínvonal feltehetően 2016 végére elkezd növekedni, amely folytatódik majd 2017-ben és 2018-ban is. Ehhez még hozzátette, hogy az előzetes elemzések nem mutatják, hogy a Brexit jelentős hatással lett volna az infláció alakulására.

„Az elnök beszéde alatt hangsúlyozta, hogy a központi bankoknak minden eshetőségre fel kell készülniük, és a rendelkezésre álló összes eszközzel azon kockázatok megelőzésére kell törekedniük, amelyek veszélyeztethetik az inflációs cél elérését, és alááshatják a még sebzett, viszonylag gyenge eurózóna gazdasági fellendülését.2 – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Hozzátette, hogy ami a Brexit-et illeti, Draghi szerint a pénzpiacok jelentősebb probléma nélkül átvészelték a mindenkit sokkosan érintő döntést.

Ezt olvasta már?

Szemet vetett 330-as euróárra a forint »