Nyugis hete volt a forintnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az AKCENTA CZ segítségével megnéztük, milyen hete volt a forintnak.

Nem volt jelentős mozgás a forint árfolyamain

A forint volatilitása az euróval szemben az elmúlt héten minimális volt. A kereskedés szorosan a 316 forint/euró érték körül mozgott. Csütörtökön a forint enyhén erősödött és a nap végét a 315 forint/euró árfolyamon zárta.

Az amerikai dollárral szemben a forint a hét első felében változatlan volt. Az árfolyam szorosan a 284,5 forint/dollár érték körül alakult. Később a hazai fizetőeszköz gyengülni kezdett, de veszteségeit törölni tudta és a csütörtöki nap végén az árfolyam a 284,2 forint/dollár értéken volt.

A Brexit gazdasági következményei

Szerdán tették közzé az Amerikai Központi Bank (Fed) tárgyalásának eredményeit. A Fed képviselői megegyeztek abban, hogy amíg a Brexit eredményei és hatásai nem tisztázódnak, addig a bank változatlanul hagyja kamatait. A Fed képviselőit az amerikai munkapiaci helyzet is nyugtalanítja.

A következő hónapokban érezhető lesz a pénzügyi piacokon a Brexit hatása. A kulcsfontosságú kérdés az, hogyan fog egymáshoz viszonyulni az EU és Nagy-Britannia az üzleti feltételek tárgyalásában.

Az AKCENTA CZ szerint a befektetők a „legbiztonságosabb és legjobb likviditású“ devizákban fognak bízni, amelyek az amerikai dollár, a japán jen és a svájci frank. A jelenlegi gazdasági szituáció nagy nyomást gyakorol az euróra, és ha ez a helyzet tovább fokozódik, az nagy veszteségeket jelenthet a fizetőeszköznek.

A nyár folyamán az európai devizák erősödhetnek, mivel a G7 pénznemek volatilitása most a legnagyobb 2011 óta.

Alacsony kamatok és laza monetáris politika

„Az MNB utolsó tárgyalásán elismételték a bank azon álláspontját, amelyet a sajtótájékoztatón is prezentált. A jelenlegi rekord alacsony kamatok hosszabbtávon is érvényben maradnak, továbbá, ha a tanács úgy dönt, a monetáris politika további lazítása is várható a nem hagyományos eszközök segítségével” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »