Összekapta magát a forint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A fogyasztói árindex februárban 1,9 százalékkal növekedett. Az ipari termelési index januárban 1,5 százalékkal emelkedett havi szinten, az előző év azonos időszakához képest 6,9 százalékkal növekedett. A bruttó hazai termék a 4. negyedévben 1,3 százalékkal nőtt, így 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A kiskereskedelmi forgalom januárban 7,5 százalékkal bővült az előző évhez képest.

Két hete nem volt ilyen erős a forint

A forint az euróval szemben ezen a héten jól teljesített. Az új hetet valamivel 314 HUF/EUR árfolyam fölötti értéken kezdte, majd tovább erősödött. Csütörtök délelőtt a 311,6 HUF/EUR árfolyam szinten teljesített, ami a legerősebb az utóbbi két hétben.

Hétfőn a forint a dollárral szemben a 254,5 HUF/USD árfolyamon mozgott. Kedden a kereskedelem eltolódott a 252 HUF/USD árfolyam határ alá, és ezeken az értékeken folyt egészen csütörtök délutánig. Ekkor a forintot 252,5 HUF/USD szinten jegyezték. Az árfolyam alapvetően követte az euródollár körüli fejleményeket, az euró ugyanis erősödött az amerikai dollárral szemben, így szerdán 11 óra után elérte az 1,242 USD/EUR árfolyam szintet. Az Európai Központi Bank (EKB) ülése, bár biztosan hatással volt az EUR/USD árfolyam értékre, nem mozdított rajta jelentősen.

Minden szem az Európai Központi Bankra (EKB) szegeződik

Az EKB csütörtöki ülése nem hozott változást a jelenlegi monetáris politikával kapcsolatban. Meglepetést az okozott, hogy a központi bank már nem említi a vásárolt eszközvolumen növelésének lehetőségét a mennyiségi lazítás programja keretében. Az EKB elnöke, Mario Draghi a visszalépéssel kapcsolatban elmondta, hogy ez a valutatanács egyhangú döntése volt. A központi bank ismételten megerősítette, hogy a jelenlegi, havi 30 milliárd eurós eszközvásárlást 2018 végéig, vagy annál hosszabb ideig kell folytatni.

A piacok számára most, és a következő néhány hónapban döntő jelentőségű, hogy az EKB hogyan alakítja retorikáját a monetáris politika szigorításának irányába. Az euróövezet gazdasága nagyon tisztességesen működik, 2017 utolsó negyedévében 2,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Másrészt azonban az infláció az EKB várakozásai alatt teljesít, februárban mindössze 1,2 százalékot ért el (az inflációs cél 2 százalék).

„Véleményünk szerint az EKB ez év végéig lezárja az eszközvásárlást, az első kamatemelés pedig 2019 második negyedévétől várható.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Ezt olvasta már?

Ennyivel lesz magasabb lesz a vártnál az infláció »