Összeomlott a rubel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Négy hónapja először gyengült szerdán a rubel a dollárhoz képest.

A ciprusiak miatt összeomlott a rubel - ezzel a címmel számolt be a Vedomosztyi című befolyásos orosz üzleti-politikai napilap az orosz pénzpiacon uralkodó hangulatról és a krízis hatásáról. Szerdán 1 dollár 31,05 rubelt ért, ami körülbelül 240 forintnak felel meg. Utoljára tavaly novemberben haladta meg a 31 rubelt a dollár árfolyama az orosz pénzpiacon. Akkor 1 dollár 31,175 rubelig erősödött. A moszkvai tőzsde csütörtöki nyitásakor a dollár ára némileg változott: négy kopejkával kevesebbe került, így 31 rubelt ért.

Andrej Dirgin, a Forex klub elemző osztályának vezetője szerint az erősödő ciprusi gazdasági és olasz politikai válság is érezteti hatását Oroszországban is.

Andrej Klepacs orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes a héten közölte, hogy az Oroszországból várható tőkekiáramlás az idén nagyobb lehet az előre jelzett mértéknél, azaz meghaladhatja a 10 milliárd dollárt. A Prime orosz gazdasági hírügynökség szerint a miniszter az okok között a ciprusi válságot is említette.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a Rosszija 24 állami televíziónak nyilatkozva ugyanakkor azt fejtegette, a ciprusi bankrendszer válsága szerinte arra bírja az orosz befektetőket, hogy belássák: a törvényes keretek között végrehajtott hazai pénzügyi műveletek előnyösebbek számukra.

További  részleteket  itt és itt olvashat.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Vegyes forintmozgás péntek reggel »