Paritás küszöbén a dollár

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nagy erők mozdulhatnak meg a küszöbnél, mert ilyenkor egymást erősítik a remegő kézzel profitot realizáló shortos kishalak és a long pozíciót nyitó rafináltabb tőzsdecápák.

Nem is a hónapok óta várt amerikai kamatemelés lódította meg a dollárt, inkább a Fed kommentár, ami azzal biztatja a befektetőket, hogy Trump fiskális lazítását felülmúlja majd a jegybankárok monetáris szigora.

A paritásig már nincs támasz

Az Equilor Befektetési Zrt. deviza szakértőinek technikai elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy tegnap szignifikánsan letörtek az utolsó fontos támaszok, így lényegében a paritásig már nincs komoly szint.

Tippjük euró/dollár short pozíció, melynek célárfolyama 1,0015, míg a stop-szintje 1,0555.

Véleményük szerint a mozgás összeszűkült Bollinger-szalagokból indult, így az tartós, és nagymértékű lehet. További csökkenés esetén érdemes lefelé módosítani a stopot.

Megint elaludtak a piacok

Önmagukban nem okozhattak meglepetést a jegybankárok „mondásai”, hiszen ugyanezt a prognózist, vagyis a jövő évi 3 kamatemelést már olvashattuk elemzésekben – hangsúlyozta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Hozzátéve: inkább csak arról lehet szó, hogy kicsit elaludtak a piacok.

Olyan, mintha Clintont áraznák

Mint mondta, őt személy szerint inkább az lepte meg, hogy a határidős piacok úgy árazzák a jövő évi amerikai kamatpályát, mintha januárban Clinton elnöki beiktatása lenne esedékes. Nem pedig Donald Trump januári székfoglaló beszéde.

Vakrepülés a dollárpiacon

Nehéz megjósolni, hogy hol lehet az euró/dollár kurzus alja. Miután 1,0460-nál letört a 12 éves mélypont is. Technikai kapaszkodót már hiába is keresnénk.

Más szóval vakrepülés folyik most a piacon, még szerencse, hogy az ünnepi szabadságolások lassítják valamelyest a tempót.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a paritás küszöbén nagy erők mozdulhatnak meg. Egyrészt a remegő kezű profitrealizálók, másfelől a szint közelében long pozíciót nyitó rafináltabb és tőkeerősebb spekulánsok.

Ezt olvasta már?

Emelkedés vártak, nem úgy lett »