Pattanásig feszülhet a kábelfont

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Megtréfálhatja a befektetőket az illikvid fontpiacon most még szánalmasan lógó kábel.

A devizapiacokat már hétvégén felkavarta a keddi Theresa May beszédéről kiszivárgott információ. A brit kormányfő teljeskörű, azaz hard Brexitről beszélhet - tudta meg vasárnap a The Sun on Sunday, a The Sunday Times és a The Sunday Telegraph. Az egybehangzó információt névtelen kormányzati forrásra hivatkozva közölték. A kábelfont jelentősen gyengült, a dollárral szemben az 1,20 alatti szinten is járt a brit fizetőeszköz.

Még mindig eső trendben

A kiszivárgott információk nyomán a csökkenő trendcsatorna alsó trendvonalához ért a kábelfont. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint, innen technikai alapon elképzelhető kisebb-nagyobb korrekció, de a trend megváltozására nem számítanak. Ezért az 1,2290-es szint érintése esetén továbbra is short pozíciót nyitnának.

Minden Brexit hard

Fából vaskarikának tűnik a hard Brexit – vélekedett Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője, mondván, eddig is tudott volt, hogy a Brexit kemény lesz, csak az időhorizont kérdéses.

Véleménye szerint, ha valaki shortban ül, annak nyilván nem érdemes ugrálnia, de aki tavaly nyár óta nem tudta eldönteni, hogy shortolja-e a kábelfontot, vagy sem, annak most már tanácsosabb távolmaradnia ettől a piactól.

Kifeszülhet a kábel

Talán azt lehet mondani, hogy benne van egy folyamatban a font – folytatta, melynek során egyre szofisztikáltabb árazás várható. A chartra pillantva, azt láthatjuk, hogy a tavaly nyári őrült liftezés után, ősszel még mindig meredeken lépcsőzött lefelé a kurzus. Majd kisebb korrekciók után, most is enyhén lefelé tart.

Könnyen előfordulhat, hogy amint pontosabban körvonalazódik a Brexit, bármily keménynek tűnjön is első látásra, megnyugszanak a piacok. Rájönnek a befektetők, hogy esetleg túlárazták a kockázatokat, s hirtelen kifeszülhet a most szánalmasan lógó kábel. Elvéreztetve a vigyázatlan shortosokat.

Telelnek a befektetők

A jelenlegi irányt azért sem szabad túlértékelni, mert most gyakorlatilag illikvid a piac. Alacsony forgalom mellett nagyon kiszolgáltatott a hangulati kereskedésnek, meg a játékos kedvű tőzsdefüggőknek, akik még ilyenkor sem mennek szabadságra. Majd akkor láthatunk tisztábban, ha már a síelők és az egzotikus vidékeken telelők is visszatértek a piacra.

Ezt olvasta már?

Nincs pánik, de írok egy listát... »