Rég mutatott ekkora erőt a forint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A forintnak a hét elején sikerült megőriznie múlt heti nyereségeit. Az első néhány napban a forintot erősödő trend kísérte, amelynek köszönhetően az árfolyam elérte a 309,8 forint/euró értéket. Április közepe óta ez a legerősebb értéknek számít. Csütörtökön ez az irány megfordult és a nap végén a 311,3 forint/euró szinten zárt az árfolyam - tudtuk meg az Akcenta elemzéséből.

A hét elején nem volt probléma

Hétfőtől egészen szerdáig az amerikai dollárral szemben is jó eredményeket produkált a hazai fizetőeszköz. Szerda délután az árfolyam elérte a 271,7 forint/dollár szintet, ami a legerősebb érték az utóbbi hónapban. Csütörtökön a dollár megszerezte a piacon a vezető pozíciót, így a forint nagyrészt elveszítette korábbi nyereségeit. A csütörtöki nap végén az árfolyam a 274,8 forint/dollár értéken állt meg.

A fogyasztói árak májusban ismét deflációba kerültek. A következő hónapokban nem várható az árak növekedése, várhatóan a nullás érték körül fog mozogni. Ősztől feltételezhetően növekvő lesz a trend, amely 2017-ben már jelentősen felgyorsulhat.

A tartósan csökkenő árak nem tesznek jót a gazdaságnak

Balatoni András, az MNB vezető közgazdásza bejelentette, hogy a központi bank jelenleg nem aggódik az alacsony infláció és az árak deflációs rizikója miatt. A vezető hozzátette, hogy a fogyasztói árak csekély növekedése pozitív hatással van a magyar gazdaságra, mivel ennek köszönhetően a háztartások vásárlóereje és fogyasztói étvágya is növekszik.

„Másrészt, Balatoni figyelmeztetett, hogy a tartósan csökkenő árak nem kedveznek a gazdaság kondíciójának, hiszen ilyen esetben a cégek bevételei csökkennek. Ebből kifolyólag a munkáltatók nem fogják emelni a béreket - és, mivel a csökkenő bérek miatt lohad a fogyasztói étvágy, illetve a cégek bevétele is - ami negatív gazdasági ciklust idéz elő” – vélekedett az Akcenta CZ devizapiaci elemzője.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »