Rég volt ilyen gyenge a forint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Idei leggyengébb árfolyamát érte el a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon.

Az euró kora délután 312,80 forinton érte el idei legmagasabb jegyzését. Pénteken kora reggel az eurót 311,66 forinton jegyezték. A hetet 308,99 forinton, a hónapot 308,11 forinton, az évet 309,42 forinton kezdte az euró.

A most pénteken elérthez hasonlóan magas forintárfolyamon legutóbb december közepén jegyezték az eurót. A forint idei leggyengébb árfolyama eddig a január végi 311,70 forintos eurójegyzés volt.

A dollár jegyzése a péntek kora reggeli 294,06 forintról 294,50 forintra emelkedett délután fél kettőig, a svájci franké pedig 290,46 forintról 290,90 forintra. A dollár idei legerősebb jegyzése január elején volt 296 forint felett, a svájci franké pedig január végén 291 forint felett.

A román lej kilenc havi, a lengyel zloty három heti mélypontot érintett pénteken. Ezzel párhuzamosan emelkedett kissé a térségbeli devizákban denominált állampapírok hozama is.

A forint és a térségbeli devizák gyengülése egyrészt a várható dollárkamat-emelés miatt csökkenő befektetői keresletnek köszönhető. Hasonló hatással van a befektetői érdeklődésre az euróövezeti monetáris politika Európai Központi Banktól (EKB) várt szigorítása is.

Az EKB jelezte ugyan, hogy nem áll szándékában a már korábban jelzettnél nagyobb mértékben visszafogni eszközvásárlási programját és határozottan kiállt a zérókamat-politika folytatása mellett is csütörtöki kamatdöntésének indoklásában, a piacok azonban a biztató makrogazdasági prognózis tükrében már szigorítást várnak 2018-tól.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Reggelhez képest javított a forint »