Remek formában a font

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Háromhetes csúcsra, 1,32 dollárra erősödött a font árfolyama, miután a makroadatok szerint a brit gazdaság meglepően jól teljesített a júniusi Brexit referendumot követően.

A brit fizetőeszköz az euróval szemben is jól áll, 11 napos csúcson van, 85,915 pennyt kell adni egy euróért. A font árfolyamának erősödését egyebek mellett a vártnál kedvezőbb júliusi kiskereskedelmi és inflációs adatok idézték elő.

A Commerzbank egyik elemzője szerint a legújabb munkaerőpiaci adatok is meglepően erősek voltak, amelynek nyomán a befektetők arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdaság egyelőre nem szenvedett komoly visszaesést. Hozzátette azonban, hogy továbbra is jelentősek a negatív kockázatok a font árfolyamának további alakulásában.

Augusztus 4-én az általános elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélypontot jelentő 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát a brit jegybank a több mint hét éve érvényben lévő 0,50 százalékról, egyúttal 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos keretösszegét.

Olvastad már? Nem is akkora katasztrófa a Brexit?
Kis mértékben, de javultak a brit európai uniós tagságról szóló népszavazás miatt borúlátó előrejelzések a szigetország rövid távú gazdasági kilátásairól.

Ezt olvasta már?

Erősebb pozícióban találtuk a forintot péntek reggel »