Stabil hetet zárt a forint

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szűk sávban mozgott a héten a forint az auróval szemben. A hét legfontosabb eseménye, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése sem befolyásolta az árfolyamok alakulását - derül ki az Akcenta CZ heti devizapiaci összefoglalójából.

Kiegyensúlyozott hetet zár a forint

A forint az euróhoz képest ezen a héten nagyrészt a 308,7–310,4 HUF/EUR árfolyamsávban mozgott. Csütörtök délután (15:00 óra körül) a 309,0 HUF/EUR árfolyamszint közelébe ért. Az MNB ülése az árfolyamok alakulását nem befolyásolta jelentősen.

A forint az amerikai dollárral szemben hétfőn először 283,9 HUF/USD szintre erősödött, majd kedden, a főbb piacokon a dollár kezdett nyereségre szert tenni, és a HUF/USD árfolyam elindult magasabb értékek felé. Csütörtök délelőtt felkúszott a 288,7 HUF/USD árfolyamszintre, mintegy 15:00 óra körül pedig valamivel 288,0 HUF/USD érték alatt jegyezték.

Pénteken erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró jegyzése a kora reggeli 308,93 forintról 308,77 forintra csökkent este hét órára, a dolláré 289,35 forintról 288,70 forintra, a svájci franké pedig 289,01 forintról 288,67 forintra ment le.

A hetet az euró 310,25 forinton, a dollár 286,10 forinton, a svájci frank pedig 289,62 forinton kezdte, a forint így a héten 0,5 százalékkal erősödött az euróval szemben, 0,9 százalékkal gyengült a dollárral szemben és 0,3 százalékkal erősödött a svájci frankkal szemben.

A hónap elején az euró 308, a dollár 292, a svájci frank 289,5 forinton állt, a forint euróban 0,2 százalékkal gyengült a hónap eleje óta, dollárban egy százalékkal erősödött, svájci frankban pedig 0,3 százalékkal.

További lazítások jönnek

A hét legfontosabb eseménye az MNB keddi ülése volt, amelynek döntése értelmében változatlanok maradtak a kamatok és a legfontosabb hitelkamat. A Lombard kamat (a biztosított hitelek kamatlába) tehát továbbra is 0,9 százalék, és a betéti kamatláb -0,5 százalék, tehát negatív tartományban marad.

Az MNB az úgynevezett nem hagyományos monetáris intézkedéseket alkalmazta a monetáris politika további lazítására. Tovább csökkentette ugyanis a letéti eszközök küszöbértékét a 3 hónapos betéti eszközök tekintetében, az első negyedévben alkalmazott 750 milliárd forintról 500 milliárd forintra a második negyedévre vonatkozóan. A változtatás határozott volt, az Akcenta CZ az MNB részéről ezt viszonylag meglepő lépésnek tartja. A központi bank ráadásul úgy döntött, hogy bővíti a rendelkezésre álló 6 hónapos és 12 hónapos futamidejű deviza swap eszközök hozzáférését.

„Az MNB valószínűnek tartja, hogy a bankrendszer likviditása a második negyedévben gyorsabban csökken a swap szerződések lejáratának köszönhetően, amelyek megkötése a lakossági devizahitelek átváltásával, illetve a magyar államkötvények elszámolására kijelölt határidő meghosszabbításával van összefüggésben” – mondta az Akcenta CZ szakértője.

Az ún. swap facility kiterjesztésével az MNB el akarja kerülni a banki likviditás átmeneti korlátozásából eredő kockázatokat.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »