Szabadesésbe kezdett a rubel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tovább gyengült az orosz rubel árfolyama kedden, híven tükrözve az Oroszország körüli külpolitikai helyzet romlását az amerikai szankciós lista bővítését követően.

Az enyhén nyereséges nyitás után azonnal gyengülésre váltott és több mint 2 százalékot veszített értékéből a rubel a moszkvai tőzsde devizakereskedésében.

Kedden délután fél 3-kor a dollárért 62,62 rubelt adtak, az eurót pedig 77,40 rubelen jegyezték. A kereskedés során az euró jegyzése már a 78 rubelt is meghaladta, 2016. április 18. óta először.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Eladási nyomás

A rubel masszív eladási nyomás alá került hétfőn annak nyomán, hogy az amerikai pénzügyminisztérium súlyos szankciókkal sújtott 12 orosz üzletembert és a hozzájuk kapcsolódó vállalatokat.

Az utóbbi több mint három év legnagyobb napi veszteségét volt kénytelen elkönyvelni a rubel, miután értékének több mint 4 százalékát veszített el az euróhoz és a dollárhoz képest is.

Ráadásul Washington jelezte, hogy újabb büntetőintézkedéseket fontolgat a Szíriában elkövetett múlt heti vegyi támadás miatt.

A kelet-gútai Dúma városban több mint 70 ember halálát okozta az állítólagos vegyifegyver-támadás, amelyért az Egyesült Államok az Aszad-rezsimet támogató Iránt és Oroszországot tette felelőssé.

Elindult a lejtőn a moszkvai tőzsde

Hétfőn a moszkvai értéktőzsdén is meredeken csökkentek az árfolyamok: az irányadó indexek közül a dollárban számított RTS-index 11,44 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 8,34 százalékos mínuszban zárt.

Kedden 14:30-kor az RTS 1,06 százalékos mínuszban, a MICEX viszont 2.01 százalékos pluszban állt.

Mi lesz a gazdasággal?

Dacára az eladási hullámnak, több orosz elemző is úgy gondolja, hogy korai lenne változtatni a gazdasági növekedési előrejelzéseken.

Az amerikai szankciók korlátozott hatást gyakorolhatnak az orosz gazdaság növekedésére, mivel Oroszország már csökkentette eladósodottságát, a közelmúltbeli évek gazdaságpolitikája lehetővé tette a stabilizálást és a nemzetgazdaságot fenyegető veszélyek csökkentését.

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke jelezte, hogy megítélése szerint jelenleg nem fenyegeti semmi a pénzügyi stabilitást, de ha bármilyen kockázat felmerülne, a központi bank rendelkezésére álló eszköztár elég széles ahhoz, hogy elejét tudja venni az esetleges fenyegetéseknek.

Ezt olvasta már?

Vegyes a hangulat az amerikai tőzsdéken »