Szegények pénze lesz az euró?

| szerző:

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az eurót, mint hazánk. Ha ez így lesz, akkor tényleg megváltozhat az euró-zóna státusa, mely jelenleg inkább az európai centrum országokat tömöríti. Ön szerint a szegények pénze lesz az euró?

Ugyan már! Megint pedáloznak a balkáni „szamárpadosok”, hogy eminens tanulónak látszódjanak. De ezzel legfeljebb önmagukat tudják becsapni. Az eurokratáknak, persze, jól jönnek az eurót célzó uniós szegény országok, mert azt remélik, hogy így két tűz közé szorul a renitens magyar-lengyel páros. Simán be is vehetik Bulgáriát, Horvátországot és Romániát a zónába, de ettől az euró még gazdagok sportja lesz, ahol a németek és a franciák diktálnak. A többiek meg csak a fogukat szívják, hogy mennyivel jobb volt nekik a nemzeti valuták korszakában. Arról nem is szólva, hogy sérülékeny gazdaságoknak azért mindig jól jöhet, ha a nemzeti banknak van némi játéktere a monetáris politikában. Ahogy például az elmúlt években a forint árfolyama gazdaságpolitikai eszköz volt, s nagyban segítette a kormányt a válságból való kilábolásban.

Igen, a szegényeké! Nincs abban semmi meglepő, hogy Bulgária, Horvátország és Románia is minél előbb az euró-övezeten belülre szeretne kerülni. A Brexit után ugyanis nagyon sanszos, hogy az uniós fejlesztésekből kimaradnak a zónán kívüliek. Ráadásul, a zónához tartozás komoly védelmet is jelent a sérülékeny gazdaságoknak, melyek joggal számíthatnak rá, hogy kevésbé válnak spekuláns támadások célpontjaivá, gazdasági összeomlás esetén pedig majd ugyanúgy megmentik őket a „nagyok”, mint pár éve Görögországot. Elvégre a zóna nem engedheti meg magának, hogy egy belső tag kibukjon. Egyébként meg régi hagyománya van a Balkánon az euró használatának a szegényebb országok körében, hiszen Koszovó és Montenegró is de facto használja a közös pénzt, monetáris megállapodás nélkül.

Ezt olvasta már?

Európában 25 százalékkal kevesebb autót adtak el »