Szelídülhetnek a devizapiaci hullámok

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Kicsit lelazulhatnak a kifeszített devizák a kínai nyilatkozatok nyomán. Feltéve, hogy Trump veszi a lapot.

Jó hír a devizapiacoknak, hogy a kitörés előtt álló kereskedelmi háború leendő frontvonalának mindkét oldalán józanabb hangokat hallhattunk az elmúlt napokban. Emiatt enyhülhet a devizapiaci feszültség.

Kína nyitna

Az ázsiai Davosként is emlegetett fórumon tett fontos kijelentéseket Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke – olvashatjuk az Equilor befektetői blogján. Az elnök szavai jelentősen csökkenthetik a kereskedelmi háború kirobbanásának esélyét.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Az elnök ugyanis drasztikus intézkedésekkel szeretné nyitottabbá tenni a kínai gazdaságot, a személygépjárművek és más termékek importvámját jelentősen csökkentenék, javítanák a multinacionális vállalatok befektetési környezetét, illetve hangsúlyt fektetnének a szellemi tulajdon védelmére. Kína növelni szeretné az import volumenét, ezzel pedig csökkenhetne a kereskedelmi többletet.

Az Egyesült Államokra utalva kijelentette, hogy reményei szerint a bejelentett intézkedések után a fejlett országok nem fogják korlátozni a kereskedelmet.

Sanszos Washington kedvező válasza

Bár a Fehér Ház egyelőre nem reagált a kínai bejelentésekre, de jó esély van a pozitív reakcióra, és így, legalábbis rövid távon, csökkenhetne a félelem a pénzpiacokon is – vélekedett Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

A Fed szerint tárgyalni kell

Az elemző azt is kiemelte, hogy Robert Kaplan, az idei évben nem szavazó amerikai jegybankár szerint túl korai megítélni a potenciális kereskedelmi háború gazdasági hatásait, de rövid időn belül tárgyalóasztalhoz kellene ülni a feleknek, amennyiben nem teszik, negatív irányba mozdulhatnak el a globális gazdasági kilátások.

Kaplan szerint az idei évben még 2 kamatemelésre van szükség az Egyesült Államokban, mivel közel van a teljes foglalkoztatottság, egyes régiókban hiány van a szakképzett munkaerőből, és az infláció is emelkedik. A jegybankár kiemelte, hogy a kormányzatnak mérsékelnie kellene az adósság növekedési ütemét.

Ezt olvasta már?

Kissé javult a hangulat Amerikában »