Szépen alápakoltak a jegybankok az euróövezetnek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Tizennégy havi csúcsra emelkedett az euró dollárhoz viszonyított árfolyama, erősödött az angol font és feljebb kúsztak az euróövezeti államkötvények hozamai csütörtökön, miután egy sor monetáris szigorítást sejtető kijelentés hangzott el több jegybanki vezetőtől, jelezve, hogy nem csak az Egyesült Államokban zárulhat le az olcsó pénz korszaka.

A dollár hat főbb devizához viszonyított értékét tükröző mutató, a dollárindex 95,69 pontra, tavaly október óta nem látott szintre süllyedt, mert a befektetők kezdik azt hinni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mellett más központi bankok is a kamatot emelnek.

Mark Carney, a Bank of England (BoE), a brit jegybank kormányzója meglepetést okozott szerdán azzal a kijelentésével, hogy valószínűleg kamatemelésre van szükség, mert a gazdaság közelebb került ahhoz, hogy teljes kapacitásán működjön. Andy Haldabe, a BoE főközgazdásza csütörtökön ugyancsak azt fejtegette, hogy a jegybanknak "komolyan" meg kell fontolnia a kamatemelést.

A kanadai jegybank még tovább ment, két vezető döntéshozója a héten azt sugallta, hogy már júliusban szigoríthatják a monetáris politikát.

Svédországon a világ szeme

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden elképzelhetőnek minősítette a masszív kötvényvásárlási programra és a rendkívül alacsony kamatokra épülő monetáris politika kiigazítását, de hangsúlyozta, hogy bármilyen változtatás a globális finanszírozási feltételek alakulásától függ.

EKB-s források hasztalan igyekeztek aztán hűteni a piaci kedélyeket, mondván, Mario Draghi nem egy közelgő monetáris szigorítást vetített előre, nem tudták megállítani az euró árfolyamának és az euróövezeti államkötvények hozamának emelkedését.

A jövő héten minden szem Svédországra irányul, amelynek központi bankra (Riksbank) kamatdöntő ülést tart. Bár a svéd gazdaság az utóbbi két évben kifejezetten erősen növekedett, a Riksbank mindeddig ellenállt a monetáris szigorításnak, és tavaly február óta tartja a rekordmélységet jelentő mínusz 0,50 százalékon az irányadó refinanszírozási kamatlábat.

George Saravelos, a Deutsche Bank devizapiaci stratégája az ügyfeleknek küldött elemzésében rámutatott: ha minden jegybank egyidejűleg szigorít, a divergencia szűkül és ezért csökkennek a devizapiaci kilengések. Ezzel az egymás melletti felsorakozással mindazonáltal az a probléma, hogy a Federal Reserve már "felemelkedett a levegőbe", miközben a többi jegybank még felszállásra készül. A következő nagy kérdés a Fed " landolásának " időpontja.

Egy ilyen környezetben a monetáris szigorítás összehangolása komoly kárt okozhat a dollárnak - mutatott rá.

Több, mint egyéves csúcsnál járt az euró

Az euró napi csúcspontján 1,1435 dolláron forgott csütörtökön, tavaly május óta ez volt a legerősebb jegyzés. Délután négy órakor 0,32 százalékos nyereségben, 1,1414 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt.

Az angol font árfolyama öt hete először az 1,30 dolláros küszöb fölé emelkedett, napi maximumán 1,3007 dollárt ért.

A kamatlábak alakulására rendkívül érzékenyen reagáló arany unciánkénti ára az azonnali piacon 0,4 százalékkal, 1244,60 dollárra csökkent. A New York-i árupiac határidős jegyzésében az augusztusi szállítási arany ára 0,32 százalékkal 1245,18 dollárra süllyedt.

Ezt olvasta már?

A hét végére elromlott a kedv New York-ban »