Talpra ugrik az euró?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Eséssel reagált az európai közös pénz a német szélsőjobb előretörésére.

Bár papírforma eredmény született a tegnap megtartott német szövetségi választásokon. Ám Angela Merkel pártja, a győztes CDU/CSU pártcsalád a 4 évvel korábbi 41,5 százalékkal szemben, most csak 33 százalékot kapott a választópolgároktól. A szélsőjobboldali AfD 12,6 százalékot szerzett, s így a harmadik erő lesz a Bundestagban.

Rövid távon még gyengülhet

Gyengüléssel reagált hétfőn hajnalban az euró a szélsőjobboldali előretörésre az ázsiai piacokon - mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Hozzátéve: rövid távon még a reggeli 70-80 bázispontnál is többet jöhet lefelé az EUR/USD kurzus.

Ez a hatás azonban nem lehet tartós, hiszen papírforma eredmény született, Merkel pártja nyert. És a héten adatok is jönnek, melyek segíthetik elfelejteni a választás utáni aggodalmakat. Kiemelt érdeklődésre tarthat számot az inflációs adat és az IFO hangulatindex, mely a vállalatvezetők véleményét aggregálja.

Beszűkültek a Bollinger-szalagok

A chartra pillantva, azt látjuk, hogy az 1,20-as szinttel nem bírt az EUR/USD jegyzése – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Majd azzal folytatta: onnan lefordult a kurzus, s most ismét a pirossal jelzett 30 napos mozgóátlag közelében vagyunk.

A Bollinger-szalagok beszűkültek  (vagyis csökken a mozgóátlag szórása), hamarosan nagyobb elmozdulás indul, a jól látható támaszok szignifikáns letörés esetén csökkenés indulhat, ez esetben jelentős tér nyílna meg lefelé. Szerinte az 1,1835-ös szint letörése esetén léphetnénk short pozícióba, a célárfolyamot 1,15 felett, a stop-szintet pedig 1,1928-nál meghatározva.

Már a héten újra 1,20?

Bár a heti csúcsok egyre inkább az 1,20 környékén sorakoznak, még nem tört meg az emelkedő trend – vélekedett Pálffy Gergely. Szerinte, ha kedvező makroadatok és indexértékek érkeznek a héten, akkor már a hétvége előtt újból meglehet az 1,20.

Más kérdés, hogy vajon meddig tart a lendület? És hogy mi lesz majd az 1,20-as ellenállás áttörése esetén?

Ezt olvasta már?

Forint: nem történt szembeötlő változás »