Támaszokat tört a török líra

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Vajon tovább erősödik a török líra, vagy a jegybankárok ma új irányt szabnak az Erdogan elnök által kézi vezérelt devizának?

Bár az EKB és BoE is ma délután tartja kamatdöntő ülését, komoly devizapiaci spekuláció a török jegybankárok szintén ma délutáni ülését előzte meg.

Marad a nulla az Unióban

Az EKB kamatszintje értelemszerűen maradhat 0 százalék – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: ha az európai jegybank frissíti az inflációs prognózisát, az piacmozgató hatással bírhat.

Emlékezhetünk, hogy a legutóbbi, október 26-i ülésen hosszabbították meg az eszközvásárlási programot jövő szeptember végéig, annak keretösszegét havi 30 milliárd euróban határozták meg.

A jegybankárok a legutóbbi jegyzőkönyv szerint elégedettek voltak a piaci reakciókkal, mivel sikerült elejét venni az euró túlzott erősödésének, illetve a részvénypiacra is kedvező hatással volt a bejelentés.

Mit lépnek a törökök?

Annál nagyobb izgalommal várja a piac a törökországi fejleményeket. Igaz, kamatmódosításra nem számíthatunk – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Ám azt is észre kell venni, hogy az elmúlt időszakban erősödni tudott a líra, mert Erdogan elnök közvetlen környezetéből olyan üzenetek érkeztek, miszerint szükség esetén kamatemelésre kerülhet sor.

A spekulációk arról szólnak, hogy a jegybank a sürgősségi likviditási követelményeket emelné 100 bázisponttal, a jelenlegi 12,25 százalékról 13,25 százalékra. Emlékezhetünk, hogy az idén már 4 százalékkal emelték a finanszírozási költségeket, ezzel a líra gyengülését próbálták lassítani.

Sorra törnek a támaszok

A chartra pillantva, azt látjuk, hogy az euró-török líra árfolyama a meredek emelkedő trendvonal letörését követően a múlt héten a 30 napos mozgóátlagot is átütötte, így a következő támasz az 50 napos átlag lehet 4,46766-nél, mely hamarosan tesztelhető lehet.

További, és jelentős mértékű líraerősödés csak a jelzett támasz szignifikáns letörése esetén várható.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Elmondható, hogy az amerikai piac megrekedt ismét, a DOW 30 nem tud...

Nem zárt vissza a szerdán átlépett akadálya alá a hazai index.

Az 5300 forintos szinten tartja magát a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Mérsékelt gyengüléssel zárult a bankpapír csütörtöki kereskedése.

Nem talált magára csütörtökön sem a távközlési vállalat árfolyama.

A 3000-es lélektani szint alól érkező kitörés után torpant meg az...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mire vár még a dollár? »