Támaszra lelhet a héten a dollár

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Kamatdöntés és költségvetési vita vár ezen a héten a dollárra. Ráadásul a Bollinger-szalagok is beszűkültek.

Mozgalmas hete lehet a dollárnak, mely az euróval szemben enyhén csökkenő trendcsatornában mozog.

Három vagy négy kamatemelés?

A héten dönt az Fed az amerikai kamatszintről, a várható 25 bázispontos kamatemelést a piac már beárazta – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a piaci szereplők megosztottak abban, hogy idén csak 3 vagy inkább 4 kamatemelés várható.

Powell már beharangozta

Ezzel kapcsolatban február végén a Kongresszus előtt fontos beszédet tartott Jerome Powell, a Fed nemrégiben kinevezett elnöke, aki kijelentette, hogy adócsökkentésekkel most már a fiskális politika is támogató, mely korábban fékezte a gazdasági növekedést.

Powell szerint az infláció akár hosszú ideig is a célszint alatt maradhat, de a beérkező, egyéb makroadatoktól függően, 2018-ban folytatódhat a kamatemelési ciklus. Aláhúzta, hogy figyelni kell arra, hogy a költségvetési lazítás miatt ne hevüljön túl az amerikai gazdaság.

Lyukas a költségvetés

A dollár árfolyama szempontjából nagyobb kilengéseket okozhat a pénteki újabb határidő – folytatta, hiszen múlt szeptember, december, majd idén január és február után ismét azzal kell szembenéznie az amerikai Kongresszusnak, hogy mivel tudják elfedni a költségvetésben keletkezett lyukakat.

Február közepén ugyan a két vezető párt már megállapodott a következő két év kiadásainak főbb keretében, de a részleteket akár idén szeptemberig is egyeztethetik. Az is lehetséges, hogy a kiadásokat változatlanul hagyva "tovább lökik" a folyamatot addig, amíg az ismét automatikus felfüggesztésre kerül- ez mindenképp a politikai konszenzushiány jele lenne.

Beszűkültek a Bollinger-szalagok

Az euró-dollár árfolyama továbbra is egy enyhén csökkenő trendcsatornában mozog, s pénteken elesett az 50 napos mozgóátlag, így a kurzus az alsó trendvonal felé folytathatja az útját, mely 1,2150 közelében húzódik jelenleg.

A Bollinger-szalagok némileg beszűkültek, vagyis nőtt az esélye egy nagyobb elmozdulásnak, de a következő napokban az Equilor elemzői még nem számítanak trendszerű mozgásra, várhatóan a támasz közelében megáll a dollárerősödés.

Ezt olvasta már?

Vegyes a hangulat az amerikai tőzsdéken »