Tartja magát a dollár

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A mai eurózónás inflációs adatok sem húzták ki a sámlit az erősödő dollár alól.

Hét elején fordult a devizapiac, s erősödni kezdett a dollár. Ezen a képen színezett a mai eurózónás inflációs adat. A fogyasztói árindex emelkedése 1,5 százalékos volt éves bázison, míg a maginfláció 1,2 százalékos.

Majdnem bejött

A piac azt várta, hogy a fogyasztói árindex emelkedése 1,4 százalékos lesz éves bázison, míg a maginfláció 1,2 százalékos – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője, hozzátéve: az adatsort kiemelt figyelem övezte, mivel ez az Európai Központi Bank egyik fontos indikátora: a jegybank célszintje 2 százalék.

A piac kicsi esélyt adott arra, hogy a vártnál magasabb inflációs számokat tesznek közzé – folytatta. Ami azt jelezte volna a piac számára, hogy az infláció közelebb került a jegybank középtávú célszintjéhez, és a jegybank közelebb kerülhet a monetáris szigorítás megkezdéséhez, melynek első lépése a QE program leépítése.

Erről egyébként Draghi sem beszélt a múlt heti Jackson Hole-i találkozón, így a befektetők az inflációs adatból próbálnak következtetni a monetáris pályára. Az uniós módszertan szerint számított német infláció a várt felett alakult augusztusban, 1,8 százalékos emelkedést mértek éves bázison.

Marad az erős dollár

Technikai alapon közelítve, azt látjuk, hogy a tegnapi kereskedésben megerősítést nyert a keddi fordulós gyertya, így folytatódhat a dollár erősödése az 1,18-as szint irányába. A képbe csak a ma délelőtt érkező inflációs adatok zavarhattak volna be

Az Equilor által ajánlott tegnapi short pozíció célárfolyama 1,1815-nél, míg a stop-szintje 1,1972-nél található.Egyelőre nem várható az euró erősödése, bár a short pozíciót még az 1,1950-es felhúzás sem veszélyeztetné.

Holnap is lehet árhullámzás

Az Erste elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy még az 1,18-as szint környékén húzódó rövidtávú mozgóátlagokat is át kéne törnie lefelé a kurzusnak, ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban megfordul az euró május eleje óta tartó stabil emelkedő trendje a dollárral szemben. Szerintük, nem csak a mai eurózónás adatok, de a holnapi amerikai munkaerőpiaci adatok is komoly kilengéseket hozhatnak az árfolyamban.

Ezt olvasta már?

Iszony a zöldhasú-árú viszony »