Tovább csökkentette a devizatartalékot a jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptemberben 470,6 millió euróval 23,660 milliárd euróra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékai - derül ki a jegybank honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból.

A márciusi 4,164 milliárd eurós drasztikus csökkenés óta -, amiből 2,9 milliárdot a lakossági devizahitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletekkel, 1,2 milliárdot pedig devizakötvény lejáratokkal magyarázott az MNB - minden hónapban apadtak a nemzetközi tartalékok. A szeptemberi csökkenés mértéke meghaladta az előző két hónapban mértet.

Az év első kilenc hónapjában 6,662 milliárd euróval csökkentek a tartalékok, a tavalyi egész éves 4,256 milliárdos zsugorodás után.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank meghirdetett stratégiája szerint addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg a befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabály szerint az még érdemben meghaladja az éven belüli lejáratú külső adósság mértékét, ami az idei év közepére 20 milliárd euró alá csökkent.

Ezt olvasta már?

Újabb céget függesztett fel az MNB »