Ugrásra kész a font?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A font feltámadását és az euró erősödését hozhatja az idei favorit dollárral szemben a jövő év.

Ki törődik még az óesztendővel? A piacok ilyenkor már az újévi számításokra figyelnek. Vajon mit várhatunk a devizapiacon?

Az olaszok fogják vissza az eurót

Az euró/dollár keresztben az eddiginél is nagyobb volatilitást hozhat a 2018-as év – vélekedett Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője. Hozzátéve: az idei évben háromszor emelt kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, s jövőre is ilyen ütemű monetáris szigorítást várhatunk. Míg az EKB esetében továbbra is a lazítás, praktikusan az eszközvásárlási program van műsoron. Amiből logikusan következne a dollár erősödése.

Igen ám, de csak addig tart a dollár előnye, amíg a piac a tavaszi olasz választások kockázatait árazza. Ezt követően már érvényesülhetnek az egyre jobb euró-zónás makro adatok, melyek az eurót erősíthetik.

Nyomás alatt a japán jegybankárok

A japán jen ugyanakkor gyöngülhet jövőre – folytatta. Bár most a várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a kamatszinten, és a jelenleg futó programokon a japán jegybank (BoJ). A döntéshozók továbbra is az alacsony infláció miatt aggódnak, és 0 százalék közelében tartják a hosszabb lejáratú állampapír-piaci hozamokat. 

Ám amennyiben a gazdasági növekedés a jelenlegi ütemben folytatódik, jövőre erősödhet a nyomás a jegybankon a monetáris politika normalizálására. Ami nem annyira kamatemelést jelentene, inkább az eszközvásárlási és hozamgörbe-kontroll program óvatos, lassú csökkentésével, majd visszavonásával kezdődne a folyamat.

A font éve jöhet

Az angol font ellenben erősödhet 2018-ban – hangsúlyozta. Mert úgy tűnik, hogy az elmúlt másfél év legizgalmasabb devizapiacán normalizálódhatnak a viszonyok. Most úgy tűnik, hogy elkerülhető a hard brexit. Közeledett Brüsszel és London álláspontja. Reálisnak látszik a kereskedelmi megállapodások megkötése. Ezért jövőre felértékelődhet a font.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Ezt olvasta már?

Bizonytalan lábakon a Micron árfolyama »