Ugrásra kész a font?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A font feltámadását és az euró erősödését hozhatja az idei favorit dollárral szemben a jövő év.

Ki törődik még az óesztendővel? A piacok ilyenkor már az újévi számításokra figyelnek. Vajon mit várhatunk a devizapiacon?

Az olaszok fogják vissza az eurót

Az euró/dollár keresztben az eddiginél is nagyobb volatilitást hozhat a 2018-as év – vélekedett Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője. Hozzátéve: az idei évben háromszor emelt kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, s jövőre is ilyen ütemű monetáris szigorítást várhatunk. Míg az EKB esetében továbbra is a lazítás, praktikusan az eszközvásárlási program van műsoron. Amiből logikusan következne a dollár erősödése.

Igen ám, de csak addig tart a dollár előnye, amíg a piac a tavaszi olasz választások kockázatait árazza. Ezt követően már érvényesülhetnek az egyre jobb euró-zónás makro adatok, melyek az eurót erősíthetik.

Nyomás alatt a japán jegybankárok

A japán jen ugyanakkor gyöngülhet jövőre – folytatta. Bár most a várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a kamatszinten, és a jelenleg futó programokon a japán jegybank (BoJ). A döntéshozók továbbra is az alacsony infláció miatt aggódnak, és 0 százalék közelében tartják a hosszabb lejáratú állampapír-piaci hozamokat. 

Ám amennyiben a gazdasági növekedés a jelenlegi ütemben folytatódik, jövőre erősödhet a nyomás a jegybankon a monetáris politika normalizálására. Ami nem annyira kamatemelést jelentene, inkább az eszközvásárlási és hozamgörbe-kontroll program óvatos, lassú csökkentésével, majd visszavonásával kezdődne a folyamat.

A font éve jöhet

Az angol font ellenben erősödhet 2018-ban – hangsúlyozta. Mert úgy tűnik, hogy az elmúlt másfél év legizgalmasabb devizapiacán normalizálódhatnak a viszonyok. Most úgy tűnik, hogy elkerülhető a hard brexit. Közeledett Brüsszel és London álláspontja. Reálisnak látszik a kereskedelmi megállapodások megkötése. Ezért jövőre felértékelődhet a font.

Ezt olvasta már?

336 és 337 forint között libikókázott az euró ára »