Ugrásra kész az ausztrál dollár

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Pörög az ausztrál gazdaság, de a jegybankárok még kivárnak. Technikai pihenőt tart a helyi dollár.

A dollár gyengülése miatt sokat erősödött az ausztrál dollár az elmúlt másfél hónapban, ám a napokban gyengülni kezdett. Bár jók az ausztrál gazdaság fundamentumai, kedvező a nyersanyagárak alakulása, pörög az idegenforgalom, még mindig várat magára a kamatemelés.

Vételi lehetőségek adódhatnak

A 0,8134-es szintről indult negatív korrekció az ausztrál dollár-amerikai dollár árfolyamában – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: ami folytatódhat a következő napokban.

Várakozásuk szerint a 0,7890-0,7920-as tartományban lesz az első megálló, de elképzelhető akár a 0,78-as szint megérintése is a későbbiekben.

Hosszabb távon azonban továbbra is az ausztrál dollár erősödésére számíthatunk, így nagyobb visszaesés során érdemes lehet a vételi lehetőségeket keresni.

Második félévben szigoríthatnak

Mint mondta, jelentősen meghaladta az ausztrál termelői árindex emelkedése az előzetes várakozásokat a negyedik negyedévben. Éves összehasonlításban 1,7 százalékkal emelkedett a mutató, miközben 1,2 százalék szerepelt a konszenzusban.

A jegybank várhatóan még hosszú ideig nem emel kamatot, annak ellenére sem, hogy az ausztrál gazdaság fundamentumai stabilak, és jelentősen javultak az elmúlt időszakban. A határidős árazások alapján az első szigorító lépés az év második felében várható – mondta végül.

Ezt olvasta már?

Nem teljesít jól a forint »