Újabb lépéskényszerben az EKB?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Yellen szavai a dollár gyengüléséhez vezetett, emiatt az EKB újra léphet - áll Simon Fasdal, a Saxo Bank egyik vezetőjének elemzésében.

Kedvez a gyenge dollár

Látványos hatást váltottak ki a pénzügyi piacokon a Fed elnökének, Janet Yellennek a keddi szavai. A legtöbb eszközosztályban emelkedést figyelhetünk meg, amelynek a legfőbb oka a Yellen megnyilatkozását követő dollárgyengülés.

A gyengébb USD következtében erősödtek a feltörekvő piaci devizák, és ez kedvez azoknak a befektetőknek, akik már korábban visszatértek a feltörekvő piaci eszközökhöz, kötvényekhez és részvényekhez. Ugyanis számos feltörekvő piaci eszköz esetében figyelhetünk meg áremelkedést a dollár gyengülésével egyidejűleg.

A komfortzónán kívül

A hatás érződik Európában is: az euró erősödött a dollárral szemben, és véleményem szerint az 1.13-as EURUSD szint már kívül esik az Európai Központi Bank komfortzónáján. De nagyon úgy tűnik, hogy ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül, és a piaci szereplők közül is egyre többen úgy gondolják, hogy az EKB hamarosan arra kényszerül, hogy újabb lépéseket tegyen az euró erősödése miatt.

Csökkenek a hozamok

A jelenlegi helyzet különösen erős támogatást jelent az európai eszközök számára. Az Európai Központi Bank mennyiségi lazítási (QE) programja együtt a Fed galambjellegű intézkedéseivel és megnyilvánulásaival jelentősen hozzájárul az európai állampapírok és kötvények áremelkedéséhez.

Ennek megfelelően újra csökkent például a 10 éves lejáratú német állampapír hozama, és hasonló hozamcsökkenéseket figyelhetünk meg más európai kötvények esetében is. És joggal számíthatunk arra, hogy ezek a hatások átgyűrűznek a részvények piacára is, azon egyszerű oknál fogva, hogy ha nincs megfelelő mennyiségű alacsony kockázatú eszköz, és csökkennek a hozamok, akkor a befektetők a kockázatosabb eszközök felé is nagyobb szimpátiával fordulnak.

Ezt olvasta már?

Alaposan beindult a forint »