Rendesen ütötték a rubelt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Történelmi mélypontra süllyedt az orosz tőzsdén a rubel az euróhoz képest szerdán.

Egy euróért 48 rubelt adtak a kereskedés során. A dollárból és euróból álló devizakosár értéke is meghaladta az eddigi szintet, és 41 rubel fölé emelkedett. A nap folyamán a dollár is elérte a 35 rubeles szintet. Mindössze 1,7 rubel hiányzik ahhoz, hogy az amerikai dollár értéke is lejjebb süllyedjen az úgynevezett történelmi mélypontnál.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a rubel tőzsdei történelmi mélypontra süllyedésére reagálva azt mondta, arra számít, hogy az orosz nemzeti valuta gyengülése ideiglenes jelenség és a helyzet visszatér a normális kerékvágásba. Azt is hozzátette, hogy Oroszország fizetési egyenlege erős, és ez a rubel rugalmas árfolyamával együtt "más tendenciát eredményez". Sziluanov szerint a rubel jelenlegi gyengülése a tőke Oroszországból való kiáramlásával van összefüggésben.

Az orosz pénzügyi tárca vezetője úgy gondolja, hogy a török nemzeti bank döntése a meredek kamatemelésről és az indiai jegybank kamatemelése megnyugtatta egy kissé a globális befektetőket.