Vége a nyári erős forintnak?

| olvasási idő: kb. 1 perc

Az euróval szembeni 280 forintos szint alatt túlértékelt volt a magyar deviza, a 275 meg egyenesen irreális volt. Ennek fényében a további forintgyengülés sem kizárt. De még mindig magas a magyar jegybanki alapkamat a többi régiós országhoz viszonyítva, vagyis jelentős a forintot erősítő carry trade hatás.

A csütörtök délelőtti kereskedésben már 285 forint felett is jegyezték az eurót. Ami akár az őszi forintgyengülés előszele is lehet, miután a nyári forró hangulatban még a 275 forintos euró sem volt példátlan parkett esemény. Bár titkon azért számítottunk erre, hiszen júliusban úgy vélekedtek az elemzők, hogy nem csak a nyaralóknak, de már a síelőknek is érdemes kedvező árfolyamon bespájzolniuk az utazáshoz szükséges valutát.

A nyári erős forintnak vége – vélekedett Buró Szilárd, az Equilor devizaelemzője, mondván az euróval szembeni 280-as szint alatt túlértékelt volt a forint, a 275 meg egyenesen irreális volt. Ennek fényében a további forintgyengülés sem kizárt. Bár a 285 alkalmas szint a megnyugvásra, ám előbb még benne van a pakliban a 288-as felszúrás. Mint mondta, új sávba lépett a magyar deviza, az euróval szemben 283 és 288 szintek között.

Ha a hangulat romlik, akár még gyengülhet is a forint – mondta Hont András, a Solar Capital kereskedője, hozzátéve: ám ezeket a mélypontokat érdemes lehet forint vételre kihasználni. Szerinte a mostani gyengülés a kamatvágással hozható összefüggésbe, de még mindig relatíve magas a magyar jegybanki alapkamat a többi régiós országhoz viszonyítva, vagyis jelentős a carry trade hatás. Úgy véli: ha lesz is pánik a piacokon, az nem tart majd két-három hétnél tovább, s utána felfelé mozdulnak a részvényárfolyamok, ezért újra forinterősödést vár.

Hogy mit hoz az ősz? Buró Szilárd szerint szeptemberben és októberben a magyar EU-IMF tárgyalások és a görög-EU csata határozhatja meg a piac hangulatát, s szabhat irányt a forintnak. Ehhez képest a holnapi Fed szimpózium Jackson Hole-ben és az EKB jövő csütörtöki ülése csak áttételesen hathat, pontosabban akkor várható komolyabb hatás, ha hurráoptimizmust okozó lazítást jelentenek be a tengeren innen vagy azon túl.

A jegybankároktól most aligha várhatunk sokat. A Fed vélhetően kivár az elnökválasztásig az újabb mentőcsomaggal, vagyis Ben Bernanke most hárítani fogja Amerika kapitány szerepét. Az EKB válságkezelését pedig hagyományosan az óvatosság jellemzi. Valószínű tehát Európa részéről is kivárás. Időközben, persze, a kínai gazdaság lassulása nyomán Pekingben is elszakadhat a cérna, s egyszer az ottani jegybankárok is megmenthetik a világot.

Oldalak: 1 2