Veszik az alapok a svájci frankot és a jent

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A legutóbbi COT-riport által vizsgált időszakban (június 14 - június 20) a spekulatív alapok ötödik hete csökkentették a dollár long pozícióikat a riport által megfigyelt határidős ügyletekben. A bruttó long dollár pozíciók nagysága egy éve nem volt ilyen alacsony. A legutóbbi idők kedvencei, az euró és a mexikói peso az eladási zónába kerültek, míg jelentős vásárlások történtek a svájci frank, a jen, az ausztrál dollár és az új-zélandi dollár tekintetében - áll Ole Hansen, a Saxo Bank elemzőjének véleményében.

Mi lesz az olajjal?

Az alapok 26 százalékkal csökkentették a long pozícióikat a riportban megfigyelt 23 árupiaci határidős és opciós ügyletben a június 20-án záródó egyhetes időszakban, amikor is a Bloomberg Árupiaci Index is 14 hónapos mélypontjára esett, köszönhetően a kitartó eladásoknak. Az árupiaci termékek nettó short állománya egy éve nem volt ilyen magas.

A WTI nyersolaj nettó long pozíciója 31 százalékkal csökkent. A Líbiából és Nigériából érkező emelkedő kínálat együtt az észak-amerikai tartalékok növekedésével tovább gyengítette a piac hitét abban, hogy az OPEC el tudja érni és fenn tudja tartani a piaci egyensúlyt. Sok múlik majd az eheti egyesült államokbeli készletezési riporton, ami az elmúlt három alkalommal jelentős eladásokat indított el.

A termelők bruttó short állománya 8 százalékkal csökkent az elmúlt héten, és ezzel december óta a legalacsonyabb szintre került. Ez arra utal, hogy a jelenlegi alacsony árak nem vonzóak fedezési szempontból, és esetleg az Egyesült Államok olajtermelésére vonatkozó becsléseket is módosítani kell lefelé.

A Fed is bekevert az aranynak

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának június 14-i kamatemelése után felgyorsult az arany és az ezüst eladása az alapok részéről. Az ezüst nettó long pozíciói 39 százalékkal csökkentek (csökkent a long és nőtt a short állomány), miközben az arannyal valami hasonló történik, mint a májusi korrekció alkalmával.

Az arany nettó long pozíciójának csökkenése döntően a longok csökkenésének volt köszönhető, új short pozíciók alig voltak megfigyelhetők, és ez arra enged következtetni, hogy a piac jelenleg kevésbé számít az arany árának további jelentős csökkenésére.

Ezt olvasta már?

Az euró ára 332 forint alá hullott »