Yellen holnap meglepheti a piacokat

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Szerdán a Fed várhatóan bejelenti a következő 25 bázispontos kamatemelést. Ha a jegybank megemeli a növekedési, és inflációs prognózisát, illetve Yellen optimista hangvételt üt meg, akár nagyobb mértékű dollárerősödés is jöhet - mondta el Kiss Mónika vezető elemző.

Vegyes nyitás

Vegyes indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. A kereskedés kezdetén a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,10 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,05 százalék veszteséget mutatott.

A frankfurti DAX index 0,03 százalék csökkenéssel, a londoni FTSE-100 index 0,17 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,07 százalék emelkedéssel kezdett. Madridban 0,09 százalékkal csökkent, Milánóban 0,06 százalékkal emelkedett az index nyitáskor.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 48,19 pontos emelkedéssel, 32 734,49 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,15 százalékkal erősödött.

Az ázsiai piacok vegyes, többségében mínuszba csúszó indexekkel indították el a keddi globális tőzsdei kereskedést. Tokió 0,15 százalékkal, Hongkong 0,25 százalékkal, Sanghaj 0,06 százalékkal gyengült, Szöul 0,84 százalékkal erősödött.

Az arany határidős jegyzése legközelebbi szállításra 0,16 százalékkal unciánként 1201,15 dollárra csökkent.

Az eurót 0,10 százalékkal jegyezték gyengébben 1,0643 dolláron. Az euró hétfőn 1,0714 dolláron egy havi csúcsot ért el annak hallatán, hogy az EKB néhány döntéshozója felvetette egy idei kamatemelés lehetőségét. Kedden viszont az euró ehhez képest kissé lefelé korrigált.

Így mozdult az olaj

Az olaj ára csökkent, a Brent 0,14 százalékkal hordónként 51,28 dollárra, a WTI 0,12 százalékkal 48,34 dollárra.

Az olajpiac a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán megjelenő havi rendszeres kereslet/kínálati jelentésére vár. Az olaj árát az elmúlt hetekben az amerikai készletek és termelő kutak számának az emelkedése vitte lejjebb, szilárd alsó támaszt nyújtott neki azonban az, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli termelők az év első két hónapjában 80-90 százalékban betartották a termelés napi 1,8 millió hordós csökkentésére tett ígéretüket.

Mire figyelnek ma a befektetők?

A fő érdeklődés Theresa May brit miniszterelnök parlamenti beszédére irányul a Brexit tárgyalások megkezdéséről, ami a skót függetlenségi referendum felvetése miatt március végéig is elhúzódhat.

A makrogazdasági adatok közül a januári euróövezeti ipari termelés, a februári német fogyasztói árak, valamint a ZEW német gazdaságkutató intézet márciusi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe lehet hatással az árfolyamok alakulására.

A nagyobb európai vállalatok közül a Prudential biztosító társaság, valamint az RWE német energetikai konszern teszi közzé eredmény beszámolóját.

Stagnálás Budapesten?

Alacsony forgalom mellett stagnálásra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az elemzők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a hétfői naphoz hasonlóan kedden is alacsony forgalom lesz majd a magyar piacon, a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdai kamatdöntő ülésére várnak. A Fed döntés a magyar piacon majd csütörtökön érezteti a hatását - tette hozzá az elemző.

Elmondta, a vezető részvények szűk sávban mozoghatnak kedden. Az elemző szerint az OTP-nél lesz érdemes figyelni a 8500 forintos szintet, ugyanis, ha a papír erről az árfolyamról tovább gyengül akkor az negatív technikai képet festhet.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: csendes kereskedésre számít, a befektetők a szerdai Fed ülés miatt kivárnak.

A nagy papírok közül a Mol osztalék bejelentése után enyhe pluszban nyithat. A Mol Nyrt. arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy az igazgatóság a 2016-os üzleti évre vonatkozóan a közgyűlésnek azt javasolja, hogy az egy részvényre jutó osztalék 625 forintra emelkedjen az előző évi 567 forintról. Ezáltal az igazgatóság több mint 58 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek.

Kiss Mónika közölte: szerdán a nemzeti ünnep miatt nem lesz kereskedés a BÉT-en.

Pluszok Európában

A főbb európai tőzsdeindexek túlnyomó többségében nyereséggel zártak hétfőn, a pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,38 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,44 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,04 százalékkal emelkedett.

Frankfurtban a DAX index 27 ponttal, 0,22 százalékkal végzett magasabban, a londoni FTSE-100 index 24 ponttal, 0,33 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 6 ponttal, 0,13 százalékkal végzett feljebb. A madridi IBEX-35 index 0,10 százalékkal gyengült, a milánói FTSE MIB index 0,25 százalékkal erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 40,94 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 32 686,30 ponton zárt hétfőn.

Az erősödést Európában a nyersanyagipari részvények vezették 2,8 százalékos emelkedéssel, a távközlési ágazat viszont kissé gyengült.

Vegyes mozgás Amerikában

Az amerikai indexek vegyesen fejezték be a hétfői kereskedést, a DJIA-30 0,1 százalékkal gyengült, az S&P-500 index szerény, 0,04 százalék nyereséget sajtolt ki, a Nasdaq Composite pedig 0,2 százalékkal emelkedett. Az erősödést az amerikai piacokon is a nyersanyagipari részvények vezették, a legnagyobb vesztes viszont az egészségügyi ágazat volt.

A DJIA index veszteségéhez a legnagyobb részt az IBM és az Intel részvénye járult hozzá. Az Intel az izraeli Mobileye 15,3 milliárd dolláros akvizíciója miatt veszített árfolyamából. A Mobileye részvénye viszont közel harminc százalékkal ugrott meg. Az energiaipari részvények az olajár csökkenése ellenére is tartották árfolyamukat hétfőn az amerikai piacokon.

Ezt olvasta már?

Kicsit megakadtunk, aztán pedig leragadtunk »