125 milliárdért finomhangolt a jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 125 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1421 milliárd forintra emelkedik.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség az egy és a három hónapos futamidőn 80-80 millió euró (25-25 milliárd forint), a tizenkét hónapos futamidőn pedig 240 millió euró (75 milliárd forint) volt, amelyekre a bankok rendre 206 millió euró (64 milliárd forint), 100 millió euró (31 milliárd forint), illetve 621 millió euró (194 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.

Az MNB az egy és a három hónapos lejáraton 25-25 milliárd forint, míg a tizenkét hónapos lejáraton 75 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy, három és tizenkét hónapos swaptenderen 6, 3, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás november 22-én 1421 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 125 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 299 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 824 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Ezt olvasta már?

A jegybank elfogadta a CIG helyreállítási tervét »