150 milliárdnyi többletlikviditás a bankoknak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy hónapos, és első alkalommal, hat hónapos lejáratú, úgynevezett "finomhangoló" devizaswap-tendert tartott hétfőn, a jegybank a banki ajánlatokat 150 milliárd forint értékben fogadta el.

Az MNB a honlapján kedden közölte: az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 351 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot, a hat hónapos lejáraton pedig a 317 milliárd forint ajánlatból 50 milliárd forintot fogadott el.

Mind az egy hónapos, mind pedig a hat hónapos swaptenderen 8 bank vett részt. A hétfői lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 600 milliárd forint. Ebből az egy hónapos futamidejű állomány 450 milliárd forintot, a három hónapos állomány 100 milliárd forintot, a hat hónapos állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Emlékeztettek, az MNB Monetáris Tanácsa tavaly szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre.

A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, ha érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Védik a fogyasztókat is
Öt országos kereskedelmi áruházzal kötött megállapodást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a fogyasztók pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért - jelentették be a szereplők budapesti sajtótájékoztatójukon.