A Brüsszellel való ellentét sem csökkentette az indexeket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedő indexekkel nyitottak szerdán a New York-i részvénytőzsdék, a csütörtöki nemzeti ünnep miatti rövidített kereskedési napon.

A Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóját, a kereskedelmi tárgyalások felújítását övező eufória elhalványult, de erőre kaptak a kamatcsökkentéshez fűződő várakozások, amelyeket erősített a "galambként" ismert Christine Lagarde jelölése az Európai Központi Bank élére. Rontja a hangulatot a Washington és Brüsszel közt ismét kiéleződő vita a repülőgépipari szubvenciókról. Washington azzal fenyeget, hogy további 4 milliárd dollár értékű uniós termékre vet ki büntetővámot.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,25 százalékkal, az S&P 500 0,24 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,27 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben. Kedden erősödött New York. A DJIA 0,26 százalékkal, az S&P 500 0,29 százalékkal, a Nasdaq 0,25 százalékkal emelkedett. Az olajpiac kissé magához tért a keddi nagy áresés után. AZ OPEC és legnagyobb szövetségesei, az OPEC+ csoport jövő márciusig meghosszabbította a termeléscsökkentési megállapodást, ezt azonban felülírták az aggodalmak, hogy a termeléscsökkentés nem lesz elég a globális kereslet visszaesésének ellensúlyozásához.

Szerdán már valamivel jobb hangulatban folyt a kereskedés, az árakat erősen megtámogatta, hogy az API szakmai szervezet szerint az amerikai olajkészletek a múlt héten a várt 3 millió hordó helyett 5 millió hordóval csökkentek. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy az árak szinten tartásához hosszabb távon további árcsökkentésre van szükség. Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 47 centtel 56,72 dollárra ment föl.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 64 centtel 63,04 dollárra emelkedett. A dollár erősödött. Az euró kora délután 1,1298 dollár körül forgott a reggeli 1,1283 dollárral szemben. Az arany ára emelkedett, a globális növekedés lelassulása miatti aggodalom és a nagy jegybankok tartósan lazának ígérkező monetáris politikája gyengítették a fém jegyzését. A piacokon arra számítanak, hogy Christine Lagarde, aki Mario Draghi helyébe lép az Európai Központi Bank élén elődjéhez hasonlóan megengedő monetáris politikát fog folytatni. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1419,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal magasabban, mint kedd este. Az amerikai határidős jegyzés 1,0 százalékkal 1422,30 dollárra ment föl.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »