A szigorítások negyedéve jöhet

| forrás:
GazdaságTV.hu
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több fontos kamatdöntő ülés lesz a következő héten, a FED, az EKB, az MNB és a japán jegybank is határoz az irányadó rátáról. Nagy valószínűséggel nem lesz változtatás egyiknél sem, azonban szép lassan elindulhat egy változáshullám a szigorítások felé világszinten.

Változások

Lezárult a legtöbb változás, amitől tartottak az elemzők, és kockázatosnak tartottak. Még a francia választások előttünk állnak. Szigorítások jöhetnek, erre vonatkozó törekvések figyelhetők meg több országban is.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a gyorsuló magyarországi infláció egyre nagyobb monetáris dilemmát okoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára, amely előbb-utóbb valószínűleg hozzákezd monetáris politikájának szigorításához.

Mire játszik az MNB?

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház az európai felzárkózó piacokról összeállított, Londonban ismertetett havi előrejelzési körképében - Emerging Europe Monitor - azt jósolta, hogy az MNB egyelőre igyekszik a lehető leghosszabb ideig kitartani a 0,90 százalékos jelenlegi alapkamat mellett.

A ház szerint nem elképzelhetetlen, hogy az MNB akár hosszabb ideig is eltűri a célsávját túllépő inflációt, tekintettel egyebek mellett az euróövezeti jegybank (EKB) ultraenyhe monetáris politikájára, amely a BMI Research elemzői szerint legalább 2019-ig fennmarad.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Gyanakszik az Opus, feljelentett az MNB-nél »