A szakértők nem számítanak szigorításra a Fedtől

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A piac nem várja, hogy kamatemelésről döntsön a Fed Nyíltpiaci Bizottsága a szeptember 19-20-i ülésén - arra viszont sokan számítanak, hogy a Fed bejelenti a mérlegfőösszegének csökkentéséről szóló tervet.

A szűkítés felé lépnek?

Az előzetes terv szerint havi 10 milliárd dolláros csökkenés lenne, ilyen összegben nem pótolná a Fed a lejáró eszközeit, és mindez valószínűleg októberben kezdődne el.

Saxo Bank szakértője, John Hardy véleménye szerint ez a monetáris szűkítés irányába tett lépés összhangban lenne az adósságplafon esetleges emelésével, mivel ez utóbbi növeli az inflációs hatást, amire a Fed-nek lépnie kell, akár a mérlegfőösszeg csökkentésével is.

És mivel Trump elnök megegyezett a demokratákkal az adósságplafon emeléséről, a mérlegfőösszeg csökkentéséről szóló bejelentésnek sincs különösebb akadálya.

Nem lesz dráma

Az, hogy a Fed elkezdi a monetáris szűkítést, már be van árazva a piacokon, így hát nem várhatók drámai események, amikor megtörténik a Fed bejelentése. Amire viszont már sokan felkapnák a fejüket az az lenne, ha a Fed óvatosságra intene a rövidtávú növekedési várakozásokkal kapcsolatban, például a két pusztító hurrikán okozta károk miatt.

Ez még a decemberi kamatemelésre vonatkozó várakozásokat is jelentősen csökkentheti, és további dollárgyengülést okozhat, különösen a feltörekvő piaci devizákkal szemben, ha a kockázati étvágy továbbra is egészséges marad.

A dollár gyengülése némi emelkedést hozhat az olajárban, de tekintve a kereslet és kínálat globális egyensúlyát, a piac nem számít jelentős olajáremelkedésre.

Ezt olvasta már?

A jegybanknak kárpótolnia kell a károsultakat »