A várakozásoknak megfelelően döntött az MNB

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A monetáris tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

A londoni elemzők is erre számítottak

Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő értekezleten változatlanul hagyja jelenlegi enyhe alapállását, és nem módosítja a 0,90 százalékos alapkamatot.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a monetáris testület keddi ülése elé összeállított előrejelzésében közölte: a ház meggyőződése szerint az MNB megerősíti azt a legutóbbi iránymutatását, amelynek alaptétele az, hogy a jegybanki cél a hozamgörbe laposabbá tétele, de nem abszolút, hanem relatív értelemben.

A szakértő közölte: ennek lényege a Morgan Stanley értelmezésében az, hogy ha a német Bund vagy a lengyel állampapír hozamgörbéje meredekebbé válna a jelenlegi állapothoz képest, a magyar jegybank nem feltétlenül a magyar hozamgörbe abszolút további egyenesítésére törekedne, hanem jó eséllyel igyekezne kordában tartani a magyar hozamgörbe meredekebbé válását, biztosítva, hogy a magyar görbe továbbra is enyhébb ívű maradjon a partnergazdaságokénál.

Ha pedig más európai hozamgörbék laposabbá válnak, az MNB valószínűleg arra törekedne, hogy a magyar hozamgörbe még azoknál is enyhébb ívűvé váljon.

A Morgan Stanley londoni főközgazdásza hangsúlyozta, hogy a magyar hozamgörbe az MNB januári monetáris ülése óta meredekebbé vált a lengyel hozamgörbéhez viszonyítva, így "a piac részéről normális (reakció), ha alaposabban górcső alá veszi" az MNB monetáris politikájának ezt az elemét.

Pasquale Diana hangsúlyozta ugyanakkor: a Morgan Stanley meggyőződése szerint a magyar jegybank monetáris politikája akkor sem módosulna, ha az éves magyarországi infláció az MNB 3 százalékos központi célszintje fölé gyorsulna, mivel az MNB elszántan törekszik a rögzített kamatozású hitelezés arányának növelésére.

A ház távlati előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata még 2019 negyedik negyedévében is a jelenlegi 0,90 százalékon lesz.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.