Agresszív gazdaságélénkítő csomag után öröm

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék pénteken, miután az Európai Központi Bank agresszív gazdaságélénkítő csomagot fogadott el az euróövezet gyengélkedő gazdaságának fellendítésére. Javította a kockázatvállalási kedvet az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülése is.

A londoni FTSE-100 mutató 0,31 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,50 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,43 százalékkal, Madridban pedig 0,57 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,34 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,23 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,36 százalékkal emelkedett. Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot.

 A globális piacok kedvezően fogadták, hogy Donald Trump amerikai elnök jelezte, bár átfogó kereskedelmi megállapodást szeretne kötni Kínával, elképzelhetőnek tart egy átmeneti egyezményt is. A kínai kormány pedig közölte, felfüggeszti egyes amerikai agrártermékek - köztük a szójabab és sertéshús - esetében a pótvámokat, továbbá támogatja amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését. A New York-i tőzsdeindexek közül a Dow Jones ipari átlag 0,20 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,07 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,05 százalékos mínuszban állt az európai tőzsdezárás idején. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,36 százalékos mínuszban, 60,16 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,64 százalékos veszteségben, 54,74 dolláron forgott péntek este háromnegyed hatkor. A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,48 százalékkal, 1500,15 dollárra csökkent. Egy euróért 1,1073 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,11 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.