Az év végéig tervezik vagdosni a kamatot az oroszok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az orosz jegybank kamatot csökkentett pénteken, idén már másodszor, és a döntés után ismertetett közlemény szerint az év végéig további kamatvágások várhatók a fogyasztói áremelkedés lassulásával.

Szerényebb lépésre számítottak

A jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén 50 bázisponttal, 9,25 százalékra vitte le az alapkamatot. A döntés annyiban okozott meglepetést, hogy a szakértők szerényebb, 25 bázispontos kamatvágással számoltak.

Legutóbb márciusban csökkentett kamatot a jegybank, akkor 25 bázisponttal mérsékelte a rátát. A pénteki tanácskozás után kiadott nyilatkozatában a kormányzótanács rámutatott arra, hogy az infláció a vártnál gyorsabban mérséklődik és folytatódott az inflációs várakozások gyengülése.

Az inflációt próbálják fékezni

Április végén 4,2-4,3 százalékos inflációt mértek a két évvel korábbi 17 százalék után. A jegybanki inflációs cél 4 százalék, amit még az év vége előtt sikerül elérni a központi bank pénteki kamatdöntése után ismertetett közlemény szerint. A dokumentumban az is szerepelt, hogy a 4 százalékos cél tartható lesz 2018-ban és 2019-ben is.

Az orosz központi bank 2014. december 16-án emelte váratlanul 17 százalékra a korábbi 10,5 százalékról az alapkamatot, hogy így próbálja megvédeni a rubel árfolyamát és megfékezni az inflációt. Miután 2015 elején bizonyos mértékben stabilizálódott a rubel árfolyama, a jegybank elkezdte fokozatosan csökkenteni az alapkamatot.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Két és fél éves mélypontra lassult a maginfláció »