Az indexek növekedtek, a dollár gyengült

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Indexemelkedéssel nyugtázták a szerdai kereskedés kezdetén az amerikai értékpapírpiacok a Fed gazdaságösztönző célú kamatcsökkentési szándékáról tett jelzését.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,27 százalék, az S&P-500 index 0,39 százalék, a Nasdaq Composite index 0,52 százalék nyereséget mutatott a kereskedés kezdetén. A tőzsdei befektetők döntései elsősorban a Fed elnökének kétnapos kongresszusi meghallgatásán elhangzó makrogazdasági beszámolón és monetáris politikai irányvetésén tett jelzéseihez igazodnak majd. Jerome Powell Fed-elnök szerdán a képviselőház, csütörtökön pedig a szenátus illetékes bizottsága előtt teszi meg a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) féléves beszámolóját.

A piaci várakozásoknak megfelelően a Fed elnökének képviselőházi beszámolója a gazdasági aktivitás lassulásának fokozódó jeleit és a növekedésre leselkedő kockázatok gyarapodását vázolta fel, alátámasztva ezzel a Fed szándékát gazdaságösztönző célú monetáris lazító lépések megtételére. Jerome Powell szavai szerint a lassuló világgazdasági növekedés és az éleződő kereskedelmi ellentétek egyaránt a dollárkamat csökkentése mellett szólnak, csakúgy, mint a Fed céljától egyre inkább elmaradó inflációs nyomás.

A piaci konszenzus ennek tükrében a Fed következő, július végi kamatdöntő ülésére 25 bázispontos kamatcsökkentést árazott be szinte száz százalékos valószínűséggel. A dollár a Fed kamatcsökkentési szándékát gyengüléssel, az arany pedig áremelkedéssel nyugtázta. Az eurót 0,41 százalékkal jegyzik erősebben 1,1252 dolláron, az arany ára 0,77 százalékkal emelkedett unciánként 1411,25 dollárra.

A világpiaci olajár az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenése és a Mexikói-öblöt fenyegető vihar miatt evakuált és leállított olajszigetek okán közel három százalékkal emelkedett szerdán. Az Egyesült Államok napi 12 millió hordós olajtermelésének 17 százalékát a Mexikói-öböl adja. Az amerikai piacok nyitásakor a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 2,70 százalékkal állt magasabban hordónként 65,89 dolláron, a WTI ára pedig 2,75 százalékkal emelkedett 59,42 dollárra.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »