Beindult a kötvényláz

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hétfő délelőtt a 10 éves lejáratú spanyol és olasz államkötvények hozama is 4 bázisponttal csökkent, mindkét állampapír hozama rekord alacsony szinten van. A spanyol papírok hozama 1,234 százalék, az olaszoké 1,30 százalék volt délelőtt.

Az Európai Központi Bank (EKB) márciusban indítja be havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját, ezért most nagyon bizakodók a kötvénypiacon a befektetők, vásárolják az értékpapírokat, így esnek a hozamok.

Délelőtt a portugál 10 éves lejáratú államkötvények hozama 4 bázispontos csökkenéssel visszaesett 1,799 százalékra, és az ír 10 éves kötvények hozama is stabilan tartotta eddigi legalacsonyabb, 0,856 százalékos értékét.

Néhányan arra számítottak, hogy az EKB már ma elkezd kötvényeket venni. Valószínűbb, hogy az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésén végzi el a megmaradt technikai részletek finomhangolását, és majd következő hétfőn kezdődnek meg a vásárlások - mondta Rainer Guntermann a Commerzbanktól a Reuters hírügynökségnek.

Guntermann szerint mostanra már nagyon sokat várnak az EKB lépésétől a kötvénypiacon. Ez kedvező körülményeket teremt az állampapírok értékesítéséhez, különösen az eurózóna külső peremén levő országokban, ahol a kötvényhozamok kissé magasabbak, mint a német állampapíroké.

A spanyol és olasz 10 éves államkötvények hozama 100 bázispontos sávon belül van a referenciának tekintett 10 éves német papírok hozamához képest. Ez éppen elegendő ahhoz, hogy a befektetők a nagyobb nyereség reményében az olasz és a spanyol papírokat válasszák a német papírok helyett, anélkül, hogy túlzottan aggódniuk kellene befektetéseik biztonságáért.

Ezt olvasta már?

Kisebb mértékben csökkent az olasz GDP »