Bevásárolt az EBRD az OTP jelzálogkötvényéből

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OTP Jelzálogbank forintban kibocsátott fedezett kötvényeiből vásárol 40 milliárd forintig terjedő értékben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Lökést adnának a piacnak

Az EBRD londoni székhelyén szerdán bejelentett tranzakció a bank közleménye szerint a helyi tőke- és devizapiac fejlesztését, a magyar pénzügyi szektor ellenállóképességének erősítését szolgálja.

A befektetés céljai között szerepel emellett a magyar fedezettkövény-piac élénkítése, és az EBRD támogatni kívánja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvését is a bankrendszer pénzügyimérleg-szerkezetének és a magyarországi jelzálog-finanszírozás környezetének javítására.

Az EBRD közölte, hogy a három évre szóló program keretében már szerdán 4 milliárd forintért vásárol "Baa1" hitelminősítői besorolású fedezett kötvényt a Budapesti Értéktőzsdén.

Nem ez az első példa

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni bank hangsúlyozta, hogy hasonló, sikeres tranzakciókat már Lengyelországban, Törökországban, legutóbb pedig Szlovákiában is végrehajtott.

Az EBRD közölte: a befektetések mellett együttműködik a helyi hatóságokkal az olyan jogszabályi reformok végrehajtása érdekében, amelyekkel a legjobb piaci normáknak megfelelő szintre lehet felfejleszteni a helyi fedezettkötvény-piacokat.

A fedezett kötvények Nyugat-Európában bevett hosszú távú finanszírozási forrásként szolgálnak, de az EBRD tevékenységi területén még mindig újdonságnak számítanak, ugyanakkor különösen fontos szerepük lehet a bankrendszerek stabilitásában - áll az EBRD szerdai londoni közleményében. Az EBRD az alakulása óta eltelt több mint negyedszázadban összesen 2,9 milliárd eurót folyósított 175 fejlesztési programra a magyar gazdaságban.

Ezt olvasta már?

Kitörés után erősödött tovább az OTP »