Célkeresztben a kötvényhozamok

| olvasási idő: kb. 2 perc

Egyre tágul a fejlett és feltörekvő piaci kötvények hozama között tátongó rés. Dollárba menekülnek a befektetők.


Ma délután tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Amit különös figyelemmel követnek a devizapiaci szereplők és a kötvénybefektetők, hiszen mindkét szegmensben érdekes mozgások voltak az elmúlt időszakban.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Dollárba menekül a piac

Várakozásunk szerint a jegybankárok nem változtatnak a jelenlegi monetáris keretrendszeren, azonban lényeges, hogy a közleményben kommentálják-e majd a forint elmúlt hetekben tapasztalható, intenzív gyengülését – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: a forint árfolyama egy hónap alatt 8 százalékkal gyengült a dollárral és 3 százalékkal az euróval szemben, mely összhangban van a többi feltörekvő piaci deviza mozgásával, tehát elsősorban globális folyamatoknak tudható be. A feltörekvő piacokról folyamatosan áramlik a tőke a dollár eszközökbe, amiben elsősorban Törökország és Argentína a ludas, de a többieket is egy kalap alá veszik velük.

Fontos szintek közelében a forint

Mint mondta, az euró-forint árfolyama a tegnapi kereskedésben visszatért a kiemelten fontos, 318-as technikai szint alá, mely így egyelőre nem sérült szignifikánsan, de jelenleg is a közelben mozog a jegyzés.

A következő néhány napban eldőlhet a további irány, amennyiben holnap estig nem zár felette, negatív korrekció indulhat a 315-ös szint irányába.

Ellenkező esetben azonban további forintgyengülésre számíthatunk, és a 320-325-ös tartomány felé indulhat az árfolyam.

Érdekes lehet a kommentár

A ma délutáni MNB kamatdöntés után megjelenő közleményt érdemes figyelni, hogy a monetáris döntéshozók kommentálják-e a mozgást – hangsúlyozta Varga Zoltán. Emlékeztetve, a magyar jegybank korábban többször leszögezte, hogy nincs árfolyamcélja, és az árfolyamstabilitás sem szerepel a kiemelt célok között, azonban a hazai fizetőeszköz további tartós, és jelentős gyengülése már hatással lehet az inflációs pályára is, ráadásul az olajárfolyam emelkedése is ebbe az irányba mutat.

A hozam spread szűkítését árazza a piac

Az elemző szerint a kötvények hozamszintjét kommentálhatja a jegybank. Amennyiben piacot nyugtató vélemény érkezik, hogy meg kell állítani a magyar hozamok emelkedését, vagy szűkíteni kell a magyar és az amerikai hozamok közti spreadet, akkor forint erősödés várható. Amit egyébként már csendesen áraz is a piac – tette hozzá-

Ugyanakkor, ha elmaradna a kötvényhozamokra vonatkozó kommunikáció, akkor újra gyengülhet a forint.

Vajon interveniáltak?

Sanszos lehet, hogy az MNB belépett a forintpiacra. Legalábbis erre utal, hogy a feltűnően „kerek” 319,50 forintos szintnél fordult az euróval szembeni jegyzés. Igaz, ez nem bizonyíték, mert másik nagyobb szereplő is beállhatott erre a szintre. Tény azonban, hogy a jegybanknak a 318-as szint védelme most kifejezetten „jól jött”.

Ezt olvasta már?

MNB: tovább nőtt a költségvetés finanszírozása »